Wpis z mikrobloga

Zakupiłem tokeny ERC20, które muszą być zgodne z portfelem obsługującym web 3.0 oraz smart kontrakty. Nie można w takim przypadku dodać po staremu kontrakt w MyEtherWallet? Muszę instalować MetaMaska?

Z tego co kojarzę, to z MetaMaskiem były kiedyś związane jakieś hacki i kradzieże krypto. Nadal trzeba uważać przy używaniu MetaMaska?

#kryptowaluty #eth #erc20 #metamask
  • 7
@Zapaczony: metamask jest bardzo wygodny i w zasadzie niezastąpiony do defi itp. Ewentualnie jakiś walletconnect, ale MM ma większość. Można go używać z ledgerem. Albo zrób sobie osobny profil przeglądarki tylko do celów związanych z eth i metamaskiem. Ogólnie jak dbasz o podstawowe bhp to nic złego się nie stanie (tzn. nie masz wirusów, keyloggerów, nie ściągasz podejrzanego oprogramowania itp.).
@bitcoholic: trochę dałem dupy, że wysyłałem ETH z głównego portfela, którego średnio mi się chce ze względów bezpieczeństwa podłączać do MetaMaska ;/
Adresy muszą się niestety zgadzać?

walletconnect

Tego nawet nie znałem, czuję się jak jakiś boomer trochę, który przesiedział ostatnie lata w jaskini xD Muszę to ogarnąć, jak najbezpieczniej to zrobić xD
@Zapaczony: np. trustwallet obsługuje protokół walletconnect. Mozesz mieć trustwallet na komórce (nawet dedykowanego tylko do tego starego smartfona) i wtedy nie masz nic na kompie, a z kazdą apką defi łączyć się kodem QR telefonem. Ale wg. mnie jak wyżej - jak dbasz o bhp to metamask jest jak każdy inny portfel. Ważne żeby pilnować seeda i nie kopiować/wklejać go nigdzie oraz dobre hasło do blokady mm i będzie git.
@bitcoholic: dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Chyba ogarnę jakiś stary telefon, bo nawet przy zachowaniu bezpieczeństwa, to jednak przy komputerze spędzam ponad 10-16 godzin dziennie, więc czasami wystarczy jakaś chwila podczas zmęczenia/stresu/rozkojarzeniu/upiciu alkoholowym, aby stracić czujność. Ale zanim to zrobię to jeszcze poświęcę czas na edukację, bo przespałem ostatnie lata. Jakieś Uniswapy, Smart kontrakty, Defi itd. itp. A ja chcę tylko dodać token na portfel. Ehh kiedyś to było xD
@Zapaczony: to od razu uprzedzam że obecnie ETH to nie jest coin dla biednych ludzi - opłaty za gas przy interakcji z defi są często >100$, więc opłaca się tylko robić coś na kwotach rzędu kilkanaście tys USD. Zainteresuj się polygonem i arbitrum - tam opłaty są niskie, a używasz tego samego adresu tylko zmieniasz sieć w metamasku. Albo w ogóle defi na lunie czy solanie.

https://bithub.pl/poradniki/przewodnik-krok-po-kroku-po-zdecentralizowanych-finansach-bez-oplat-za-gas-w-ethereum-z-polygon/
@bitcoholic: kurła, powoli żałuję zakupu tego tokenu xD Ja chciałem tylko dodać kontrakt do portfela, zapomnieć o tym i sprzedać za X miesięcy/lat xD Ale teraz widzę na gastrackerze, że fee na ETH to #!$%@?ło xD Chociaż w sumie wychodzi na to, że nic się nie zmieniło i nadal pomiędzy giełdami najlepiej przesyłać niezawodnego, szybkiego i taniego Litecoina xD

PS. Można jakoś na tych opłatach fee na ETH zarabiać?
Tego nawet nie znałem, czuję się jak jakiś boomer trochę, który przesiedział ostatnie lata w jaskini xD Muszę to ogarnąć, jak najbezpieczniej to zrobić xD

@Zapaczony: to chyba dobrze, bo całe te "web3" to jakieś sojowe #!$%@? w community crypto xD

Ja osobiście używam MetaMask tylko na telefonie, bo na komputerze by default nie będziesz miał tego sandboxingu jak na telefonie.