Wpis z mikrobloga

Posiadam obecnie w samochodzie opony 215/55/R16 93V. Taki też napis jest na tabliczce tej z info nt. zalecanego rozmiaru.
Na Oponeo nie ma opon całorocznych w tym rozmiarze kompletnie. Jest 215/55/R16 ale 97XL. Co mogę zrobić? Podobno XL są głośne. Znalazłem 205/55/R16 bez XL ale czy to to samo?

#wulkanista
#motoryzacja
#opony
  • 12
@oslet: Bo jak kupowałem to miałem 2 zestawy Kół, Letnie na tej właśnie 215/55/R16 93V i zimowe 205/65/R15, których się już pozbyłem. Gdybym zachował te felgi z zimówek to by nie było problemu co ? :D Nie wiem jak to jest z całorocznymi , czy to coś zmienia.
XL to opony wzmocnione, mają większy limit ładowności. Jeśli nie planujesz wozić niczego ciężkiego, to nie są Ci potrzebne. 205/55 będzie węższa i będzie miała o 11mm mniejszą średnicę. Jakie masz auto?
@Reinmar93 zmieniły się etykiety, ale to nie ma związku. W starej oponie informacja 93 V to dwie osobne informacje. 93 to index nośności czyli na 97 masz większy limit kg, V to dopuszalna prędkość maksymalna. XL to po prostu oznaczenie wzmocnionej opony. Skoro producenci nie robią bez XL opon całorocznych, to widocznie mają jakiś powód :P.

Z tego co widzę jest kilku producentów na Oponeo oferujących opony w tym rozmiarze. Ja bym
@Reinmar93 gościu dobrze zrobiłeś, mówię Ci, nie zmieniaj nigdy zalecanej szerokości (u Ciebie 215) i profilu (u Ciebie 55). Nawet jak ktoś Ci mówi że można, nie zmieniaj. Problemy mogą późnej być przy eksploatacji, w skrajnych wypadkach problemy z bezpieczeństwem nawet.

Indeks nośności (Twój 93) i prędkości ( Twój V) też lepiej zostawić tak jak zaleca producent auta ale jak nie da się takich znaleźć (często się zdarza) to można kupić z