Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś programu do przyspieszenia laptopa. Od prawie pół roku nie używałem laptopa i szukam programu do czyszczenia dysku i ustabilizowania systemu.
Zrobić może tylko defragmentacje?
#windows #laptopy #komputery
  • 12
@kopek jak nie chcesz inwestowac w ssd, to zainstaluj ccleaner. Przeskanować i wyczyscić, potem wywalić z autostartu śmieci, odinstalować niepotrzebne aplikacje, naprawić rejestr, zmienić tapete na bardziej dynamiczną i powinno być ok. Jak nie pomoże to reset do ustawień fabrycznych
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kopek: komputery,laptopy zazwyczaj są powolne przez 3 wąskie gardła
1. Główny nośnik danych
2. CPU
3. Ram

1. Dyski HDD się niszczą, po czasie spada ich wydajność i szybkość odczytu i zapisu leci na łeb. SSD nie ma tego problemu, jak jebnie to jebnie,nie przewidzisz.
2. CPU zazwyczaj żyje dłużej,ale jeśli są za duże temperatury to potrafi mu wydajność spadać i niszczy się je cisnąć je powyżej dozwolonej temperatury. Rozwiązanie to
Szukam jakiegoś programu do przyspieszenia laptopa. Od prawie pół roku nie używałem laptopa i szukam programu do czyszczenia dysku i ustabilizowania systemu.

Zrobić może tylko defragmentacje?

#windows #laptopy #komputery

@kopek: polecam zrobić backup danych i zrobić format systemu. Z doświadczenia wiem, że wyjdzie szybciej niz diagnostyka samodzielna problemów wszelakich a potem szukanie narzędzi by temat ogarnąć. Serio.

dyskó SSD sie nie defragmentuje a jak jak masz stare HDD to wymien czym