Znajoma ma 2 działki 10 arowe które chce sprzedać. Działka z MPZetem, prąd, woda, gaz po sąsiedzku. Dojazd drogą gminną nieutwardzoną około 150 m.
Ma dylemat, czy sprzedawać tak jak jest, czy też poświęcić trochę czasu i grosza i załatwić pozwolenie na budowę, ale za to wziąć większy hajs przy sprzedaży?. Ma ktoś mądry rozeznanie, czy warto starać się i przygotować i robić taki manewr?
@marcel_pijak: Jeśli jest tam tylko zabudowa jednorodzinna (jedynie jeden domek, bez wielorodzinnego, bliźniaków) to jak najbardziej nie mam sensu tego załatwiać bo dom jednorodzinny to juz raczej każdy indywidualnie dopasowuje
@marcel_pijak: sam szukałem teraz działki i powiem Ci od strony potencjalnego kupującego jak to wygląda. Na pewno nie byłoby dla mnie plusem jeżeli na działce byłoby prawomocne pozwolenie na budowę - tak czy siak będę budował dom pod siebie a nie taki jaki ktoś mi wybierze a w przypadku pozwolenia to trzeba byłoby robić zamienne, moim zdaniem gra nie warta świeczki.
@marcel_pijak: Troche nie rozumiem pytania. Pozwolenie na budowe dotyczy konkretnego projektu z konkretną adaptacją do jednego wybranego projektu i dla konkretnej osoby. Tak się nie robi bo to nie ma sensu. Chyba że coś źle zrozumiałeś. Chyba że pytasz o doprowadzenie mediów do działki.
@marcel_pijak: to że media są po sąsiedzku jeszcze nic nie znaczy xD wystarczy, że sąsiad będzie #!$%@? i nie pozwoli od siebie przekopać przyłącza (bo mu ogródek rozkopią)
@01101010_01100001: Wiem, ale są takie oferty w sprzedaży z pozwoleniem pod konkretny projekt. Gadałem ze znajomą architektką i to ma sens wtedy, jak ktoś ma trudną działkę i potencjalny kupujący boi się że może mieć problemy z budową - a tak to wie, że na pewno się wybuduje. Jak jest dobra działka to też zalecała żeby nie cudować.
Znajoma ma 2 działki 10 arowe które chce sprzedać. Działka z MPZetem, prąd, woda, gaz po sąsiedzku. Dojazd drogą gminną nieutwardzoną około 150 m.
Ma dylemat, czy sprzedawać tak jak jest, czy też poświęcić trochę czasu i grosza i załatwić pozwolenie na budowę, ale za to wziąć większy hajs przy sprzedaży?. Ma ktoś mądry rozeznanie, czy warto starać się i przygotować i robić taki manewr?
#budowadomu #nieruchomosci
@marcel_pijak: nie warto. Ewentualnie podciągnięcie przyłączy też może się nie zwrócić w cenie.
Gadałem ze znajomą architektką i to ma sens wtedy, jak ktoś ma trudną działkę i potencjalny kupujący boi się że może mieć problemy z budową - a tak to wie, że na pewno się wybuduje. Jak jest dobra działka to też zalecała żeby nie cudować.
@marcel_pijak: A po kiego grzyba pozwolenie na budowe?