Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, pytanie było zadawane milion razy, nawet używałem wyszukiwarki, ale jako że w szkole byłem humanistą, to z odpowiedzi nic nie rozumiem.

Brat coś przebąkiwał, że chciałby nauczyć się naprawiać laptopy, co bardzo rodzinkę cieszy, bo do tej pory nie za bardzo chciał się czegokolwiek uczyć. Zbliżają się jego urodziny i chcemy mu kupić jakiś zestaw do naprawy/serwisowania laptopów.

Trochę się cykam, że kupie jakieś badziewie, które zniechęci go do nauki tematu, dlatego pytam: co kupić?
Jak już ustaliśmy, sam tematu zupełnie nie kumam, więc byłbym wdzięczny za link do aukcji na allegro
Budżet: ~400 zł, ale jak warto dopłacić więcej, to też uskubiemy

#elektronika #elektronikadiy #lutowanie #laptopy
  • 6
@Davn: przede wszystkim jakieś wkrętaki. Lutownica mu się raczej nie bardzo przyda do samych laptopów, ale np jakieś kabelki itp jak najbardziej - chociaż to pewnie nie na poczatku. Ale jak już chcecie kupić to coś od Xytronica w tym budżecie. Np. to
@Davn: "zestaw do naprawy laptopów" - brzmi trochę jak "zestaw do gotowania obiadów". To mogą być garnki, mogą być "wajchy" do mieszania w garnkach, zestawy przypraw, zestawy naczyń i pierdylion innych rzeczy.
Za 400zł to możesz kupić dobrej klasy zestaw wkrętaków precyzyjnych. I jeśli brat zaczyna, to może być dobre na początek. A z czasem można pomyśleć o jakimś porządnym zestawie do lutowania, ale wtedy do tych 400zł tak z jedno
@Dawisek: dzięki, wkrętaki dodane do koszyka

@Jarek_P: No właśnie tutaj wychodzi moja znajomość tematu :)

O lutowaniu myślałem pod kątem wymian portów czy jakichś kondensatorów. Rozumiem, że te zestawy 3w1 za 200-300 zł allegro niewarte zachodu?
@Davn: Tzw. "otwieraki do telefonów i laptopów"
https://allegro.pl/oferta/zestaw-32-narzedzi-do-otwierania-telefonow-rt0100-8909859733
Tu jest w zestawie z wkrętakami ale możesz poszukać samych tych plastikowych elementów. To jest pierdoła ale z własnego doświadczenia wiem, że też rzecz podstawowa. Nie otworzysz bez tego laptopów bez porysowania ich albo pogięcia plastików. W wielu miejscach nie wystarczy odkręcić śrubek tylko trzeba coś podważyć albo odgiąć by zaczep puścił. Jak użyje do tego śrubokrętów to zostanie wgłębienie w plastiku.
Jeśli