Wpis z mikrobloga

Beka z tych, którzy myślą, że kwestia prawa do aborcji to jakaś marginalna sprawa dotycząca garstki osób. Owszem, może jest to (oficjalnie) jedynie około 1k przypadków rocznie, jednak patrząc na to co się dzieje aktualnie w Polsce większość osób w wieku rozrodczym kilka razy się poważnie zastanowi, czy na pewno chcą mieć to dziecko i ryzykować śmiercią albo zmarnowaniem życia na zajmowanie się ciężko chorym dzieckiem do końca życia. W efekcie ma to spory wpływ na dzietność i wysokość przyszłych emerytur wszystkich Polaków.
#polityka
  • 16
@bart40404: wystarczy ze masz ciaze pozamaciczna i dookola szpitale gdzie lekarze ma "sumienie" i juz masz #!$%@?. Bo to zagraza bezposrednio zyciu. Oczywiscie oni nie usuna Ci plodu ktoremu pika serce chodzby wyszlo czarno na bialym, ze jest poza macica. On MUSI obumrzec zeby sie pochylili. Wiec mozesz ryzykowac zyciem zony, kochanki czy kogo to tam dotyczy albo jechac np do Czech.
@bart40404: beka z tych wszystkich wielce empatycznych osób które dają się ponieść emocjom przy marginalnym problemie jednocześnie mając gdzieś temat który może zabić setki tysięcy osób XD. Aborcja statystycznie jest mniejszym problemem od zamknięcia linii kolejowej. Przez ostatni rok statystycznie groźniejsze dla życia młodej kobiety od ciąży pozamacicznej było to że żadna karetka do niej nie przyjedzie bo strajkuje/stoi w wielogodzinnej kolejce pod szpitalem. Problemem jest społeczeństwo które nie umie ważyć
@CamusVevo: no chyba po to podwyższają podatki aby przebudować ten system a jedyna reakcja społeczeństwa na nieudolność pisu w ochronie zdrowia to jeden debil który się zabił bo lekarze wyzywajom pis. Odnośnie zerowych kosztów aborcji to nie byłbym taki pewien czy leki, wyposażenie gabinetu, wypłata dla lekarza, pielęgniarek i kilka innych rzeczy koniecznych do zabiegu są darmowe.
@kfpwa:

Odnośnie zerowych kosztów aborcji to nie byłbym taki pewien czy leki, wyposażenie gabinetu, wypłata dla lekarza, pielęgniarek i kilka innych rzeczy koniecznych do zabiegu są darmowe.

Leki, gabinety, pielęgniarki i lekarze gotowi je przeprowadzać są już w systemie
@kfpwa:

no chyba po to podwyższają podatki aby przebudować ten system

Ty serio wierzysz że podatki są podnoszone w celu przebudowy czegokolwiek ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Zazdroszczę takiego poziomu optymizmu.
@b7kj: w innym przypadku narracja się rozjeżdża ( ͡° ͜ʖ ͡°) PiS nigdy nie potrafił rządzić, on potrafił tylko kazać coś zrobić w stylu-dajcie im pieniądze, zabierzcie im pieniądze, zróbcie szkoły jak były kiedyś itp.. Póki oni będą u władzy to nic dobrego z tego nie wyniknie
@kfpwa: @kfpwa:

i system jest za darmo czy trzeba za to płacić?

System mógłby być odpłatny, do 12 tygodnia zwykle temat załatwiają tabletki wczesnoporonne, a one nie kosztują bóg wie ile. Poza tym, rozmowa nie jest o REFUNDACJI a dostępności tego zabiegu.
@CamusVevo: i to ja jestem naiwny że pis nie podwyższy podatków z byle powodu XD
@b7kj: W ostatnio grzanym temacie chodziło o to żeby lekarz w państwowym NFZ przeprowadził zabieg za który zapłacimy wszyscy. Nie wyobrażam sobie kogokolwiek w Polsce mówiącego że aborcja ma być legalna ale płatna, albo jest się za aborcją dla każdego na NFZ ile tylko zechce albo przeciwko jakiejkolwiek formie aborcji
@kfpwa:

i to ja jestem naiwny że pis nie podwyższy podatków z byle powodu XD

jeśli mieliby podnosić podatki z powodu dodatkowych usług na NFZ to w tym roku mieliby jakieś 100 okazji, w tym dotyczących MEGA drogich rzeczy jak terapia CAR-T która zyskała refundację; ah no i tak jak napisał wyżej @b7kj dostępność kosztuje dosłownie 0zł bo sektor prywatny chętnie to przejmie
@kfpwa no to sobie wyobraź, bo np. ja tak mówię ¯_(ツ)_/¯ Aborcja powinna być dostępna w uregulowany sposób, a kwestia odpłatności za zabieg powinna być uzależniona od okoliczności i tyle.