Wpis z mikrobloga

@TurboDynamo: Ponieważ katolicyzm przywłaszcza sobie prymat Piotra i jego następców. Prawosławni też powiedzą, że to ich odłam powstał w I wieku. Kościół do schizmy był zjednoczony ale to nie papież był jednym władcą Kościoła. Od końca Cesarstwa Rzymskiego na zachodzie po schizmę trwał spór o prymat nad Kościołem między Rzymem a Konstantynopolem.
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: Protestanci wsparli Hitlera to znaczy, że nazizm jest powiązany z Lutrem i nauką protestancką? Tam liczył się przede wszystkim podział etniczny państwa i nawet jak ksiądz namawiał do masakry odpowiadał jako przedstawiciel Hutu bądź Tutsi nie Watykanu. To tak jakby oskarżyć całą cerkiew prawosławną czy grekokatolicką bo kilku popów jawnie poparło r--ź Polaków na Wołyniu. Jan Paweł II podpisał rozkaz o mordowaniu Tutsi?
  • Odpowiedz
Ponieważ katolicyzm przywłaszcza sobie prymat Piotra i jego następców. Prawosławni też powiedzą, że to ich odłam powstał w I wieku. Kościół do schizmy był zjednoczony ale to nie papież był jednym władcą Kościoła. Od końca Cesarstwa Rzymskiego na zachodzie po schizmę trwał spór o prymat nad Kościołem między Rzymem a Konstantynopolem.

@MLGkunek: no i będzie to prawdą że oba powstały w tym samym czasie bo były jednym i tym samym
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: Znasz w ogóle historię kościoła? Przyjęło się, że każdy odłam uznaje większość świętych sprzed rozłamu bo ich drogi separują się dopiero kilkaset lat po powstaniu chrześcijaństwa. Katolicyzm uznaje prymat Rzymu z kolei prawosławie wpierw Konstantynopola a potem najsilniejsza stała się Moskwa. Prawosławni mniej skupiają się na pierwszych papieżach Jak już chcesz mieć więcej szczegółów to podwaliny schizmy zaczynają się na serio podczas powstania ikonoklazmu - był to pierwszy naprawdę
  • Odpowiedz
@MLGkunek: no właśnie ty nie znasz. Po rozdziapw na kościół wschodni i zachodni żaden nowy kościół nie został powołany do życia. Po prostu kościoły wschodnie odłączyły się od unii kościołów i olały papieża. Przed rozdziałem te kościoły uważały że każdy patriarcha kościołów jest równy także papiez- po prostu ma pierwszeństwo tak jak miał je święty Piotr u Jezusa. Do tego nie był to podział który zaszedł w jednym momencie. Zachowując
  • Odpowiedz
w katolicyzmie kamienuja kobiety za przedmalzenski s--s?

zrzucaja z wieżowców homoseksualistow?

w katolicyzmie morduja za zmiane wiary?

czy katolicyzm gorzej traktuje innowiercow podczas sporów z katolikami?

czy katolicyzm zakazuje manifestacji przynaleznosci do innej wiary bądź niewiary?

@Bajo-Jajo: op się spóźnił ze swoim memem o jakieś 900 lat.... albo jest po prostu odklejony ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz