Wpis z mikrobloga

Mirki, czego spodziewać się na badaniach na prawo jazdy, a właściwie tych do pkk? Wiem, że niektórych nawet nie badają, ale wątpię że w moim przypadku też tak będzie. Domyślam się, że będą badania wzroku, ale coś oprócz tego? Badanie słuchu, poziomu cukru we krwi, mierzenie, ważenie itd?
Mam oczopląs i widzenie jednooczne dlatego trochę się tych badań obawiam
#pytanie #prawojazdy #badania #wzrok
  • 18
@umtali: pkk = profil kandydata na prawo jazdy
Z tego co słyszałem to różne rzeczy lekarz tam sprawdza więc się chciałem dopytać
Ale gdzieś doczytałem że z brakiem widzenia obuocznego można startować na prawko dopiero po ukończeniu 20 lat, więc wygląda na to że muszę jeszcze czekać xd
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xWiteQx: wzrok, może ciśnienie jeszcze było i tyle xD
przypomniało mi się: wywiad - czy miałeś jakieś choroby czy inne dolegliwości, czy coś Ci jest teraz
@xWiteQx a gdzie to wyczytales? Watpie zeby sie cos zmienilo ale raczej luzuja przepisy, a nie je zaostrzaja.

Ja robilem B majac 18, po zmianach 2 czy 3 lata temu z brakiem widzenia obuocznego zrobilem niedawno C i D.

Badanie to wywiad i okulista. Jezeli z wywiadu wyjdzie cos jeszcze to po prostu skieruja Cie na jakies dodatkowe badania typu krew itp.
@xWiteQx Ogolnie nic nie moge znalezc na ten temat w necie i pierwszy raz o tym slysze. Jak masz link to podrzuc.

Na chlopski rozum tak. W Twojej sytuacji i tak sie nic nie zmieni w ciagu dwoch lat. Nadal bedziesz mial ta sama wade lub wieksza. Nie wiem jak wyglada sprawa z oczoplasem. Musisz sprobowac :)
@Bartezowsky: Aa no to chyba, że tak. Ja tamtą informację wziąłem z rozporządzenia bodajże z 2018 roku, może już jest nowsze. W takim razie wygląda na to, że mam szansę na to prawko, bo 5 rząd z tablicy to ja raczej widzę. Nie wiem tylko jakie mam pole widzenia
Swoją drogą chciałem kilka lat jako kurier popracować ciekawe czy będzie to możliwe z tym wzrokiem też