@mel0nik Mnie zaskoczyło, że choć film był zaskakująco wierny książce (nawet zachowali rozdzielenie Gurneya Hallecka i Duncana Idaho, co biorąc pod uwagę udział Hallecka w filmie, było dość dziwne), tak z Liet-Kynesa zrobiono czarną kobietę. Moim zdaniem to ze wzgledu na politpoprawność, bo innego powodu nie widzę.
@Halbr A może dla pieniędzy? Dlaczego Czarna Pantera odniosła sporo mniejszy sukces w Polsce niż Kapitan Ameryka z tego samego roku? Ale za to przyciągnęła sporo Afroamerykanów do kin w USA czy była dość kasowym filmem w Afryce. Hollywood chce zarabiać na filmach i dlatego żeby przyciągnąć coraz większą liczbę osób do kin, będzies tam miał czarnych, Latynosów czy Azjatów, aby każdy miał jakiegos bohatera w filmie z którym mógłby się utożsamiać.
@Marek_Licyniusz_Krassus: No, a dlaczego dla pieniędzy? Bo albo politpoprawność jest w cenie albo inba jaka wybuchnie przy niedochowaniu zasad politpoprawności przełoży się na dochody. To co piszesz, nie wyklucza tego, co piszę ja.
może jak znaczną większość ludzi mieli #!$%@? jaki kolor skóry ma aktorka xD? Serio jakie to ma znaczenie
@MilusiMisio: Kiedy film dość wiernie odwzorowuje książkę, to zakładam, że jednak nie jest to przypadek i nie mieli wywalone. Szczególnie, że te "przypadki" zwykle idą w jednym kierunku ostatnio, czyli czarni grają rolę książkowo będących przeznaczone białym.
A jakie to ma znacznie? Co do zasady żadne, choć takie sztuczne urozmaicanie zaczyna mnie już
@Halbr: a kolor oczu u każdego aktora/ postaci też się zgadza? Sorry ale to na moje doszukiwanie się "politycznej poprawności" w miejscu gdzie po prostu jej nie ma. Imo aktorka bardziej pasowała taka a nie inna
@MilusiMisio Aktorka? Liet-Kynes był facetem to tak dla jasności. Obsadzenie w jego roli murzynki jest wyraźnie symptomem politpoprawności i o tym piszę.
Jeszcze niedawno nawet tu broniłem murzyna w roli wróżki w Kopciuszku, bo może to nieco odświeży franczyzę. Idris Elba jako nordycki bóg u Marvela też mi nie przeszkadzał.
Natomiast nie ma co czarowac, że to kwestia politpoprawności i szczerze mówiac coraz częstsza zamiana ról białych na czarnych, nawet tam, gdzie
@Halbr Dlaczego w Polsce sporo firm kieruje oferty do Ukraińców? Masz reklamy w języku ukraińskim, specjalne oferty dla nich. Też poprawność, żeby im smutno nie było? Czy czysty biznes? Za kilka lat tacy jak ty też pewnie do tego jakąś teorie dorobią i będę czytał, jakieś wysrywy, że lewaki chcą zniszczyć Polskość bo filmie gra Ukrainiec.
@Marek_Licyniusz_Krassus Ukraińskie reklamy są skorelowane z pojawieniem się w Polsce w ostatnich latach dużej fali Ukraińców.
Częstość występowania czarnych kuszników i tym podobne przypadki nie są skorelowane z pojawieniem murzynów w USA. Są skorelowane z inbą na tle politpoprawności jaka w USA się dzieje w ostatnich latach.
Moja robocza teza jest taka, że gdyby w każdym przypadku chodziło li i jedynie o zwiększenie potencjalnej liczby odbiorców, to by marketingowcy już dawno się
#neuropa #bekazprawakow
Komentarz usunięty przez moderatora
@Marek_Licyniusz_Krassus: No, a dlaczego dla pieniędzy? Bo albo politpoprawność jest w cenie albo inba jaka wybuchnie przy niedochowaniu zasad politpoprawności przełoży się na dochody.
To co piszesz, nie wyklucza tego, co piszę ja.
@MilusiMisio: Kiedy film dość wiernie odwzorowuje książkę, to zakładam, że jednak nie jest to przypadek i nie mieli wywalone. Szczególnie, że te "przypadki" zwykle idą w jednym kierunku ostatnio, czyli czarni grają rolę książkowo będących przeznaczone białym.
A jakie to ma znacznie? Co do zasady żadne, choć takie sztuczne urozmaicanie zaczyna mnie już
Jeszcze niedawno nawet tu broniłem murzyna w roli wróżki w Kopciuszku, bo może to nieco odświeży franczyzę. Idris Elba jako nordycki bóg u Marvela też mi nie przeszkadzał.
Natomiast nie ma co czarowac, że to kwestia politpoprawności i szczerze mówiac coraz częstsza zamiana ról białych na czarnych, nawet tam, gdzie
Częstość występowania czarnych kuszników i tym podobne przypadki nie są skorelowane z pojawieniem murzynów w USA. Są skorelowane z inbą na tle politpoprawności jaka w USA się dzieje w ostatnich latach.
Moja robocza teza jest taka, że gdyby w każdym przypadku chodziło li i jedynie o zwiększenie potencjalnej liczby odbiorców, to by marketingowcy już dawno się