Wpis z mikrobloga

Hej Mirki!
Szukam nowego samochodu dla siebie do ~35k
Miasto / trasa: 75 / 25 %
Wymagania:
- automat
- 4/5 drzwi
- sedan / hatchback
- silnik raczej benzyna
- 2010+

Wstępnie po otomoto wypatrzyłem:
- Renault Megane III
- Chevrolet Cruze
- Citroen DS4
- Peugeot 508
- Citroen C5

Widziałem po wcześniejszych postach, że polecane też jest Volvo, ale no konsola środkowa w tych samochodach to dla mnie brzydota chyba nie do przeskoczenia :D
Auto na jakieś 2/3 lata, aktualnie bez dzieci, do jeżdżenia na zmianę z żoną, czujniki przód tył mile widziane :) docelowo potem celuję w b2b i leasing, ale nigdy nie wiadomo co nam polski ład przyniesie.
Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 i choć cenię sobie bardzo wykończenie, wyposażenie i komfort jazdy to ilość małych i kosztownych napraw trochę czasami wystawiała na próbę.
Któryś z ww. warty zainteresowania mniej lub bardziej? Coś jeszcze polecacie?

#samochody #motoryzacja #renault #citroen #peugeot #chevrolet
  • 25
  • Odpowiedz
@bartush

Od siebie powiem, megane jest klasę jak nie dwie niżej od 508 i C5... Patrząc na komfort jazdy, z tym że koszta też są niższe w megane. 508 ma słabe silniki benzynowe jak na tą budę, a do megane szukaj 2.0T dobre pod gaz ale ciężko je dorwac ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Aktualnie mam megane 3 2012 1.6 110KM... I bardzo ją lubię za ekonomię i
  • Odpowiedz
@bartush: Ja zawsze stawiałem wygląd ponad funkcjonalność, ale po tym jak kupiłem wzrokiem DS5, zmieniłem kompletnie nastawienie. DS - przecudne auto z wyglądu i na zewnatrz i w środku, ale taka padaka w prowadzeniu, że cierpiałem za każdym razem jak miałem gdzieś jechać. I co z tego ze wszyscy cmokali... Przesiadłem się na skodę superb - najnudniejsze z wyglądu auto, ale uwielbiam nim jeździć. Przyspieszenie/układ kierowniczy/DSG itp. Nawet sam parkuje
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: A jakbym do tego podszedł z drugiej strony i nie miał nic przeciwko dieslowi, ale oczekiwał bezawaryjności / braku kosztownych napraw to któryś model z konkretnym silnikiem mniej / bardziej? Tak jak @rkadjar np. proponował C5 z 2.0 HDi?
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrTAG: Mam z tym problem właśnie, bo z jednej strony myślę, że hatchback chętnie po mieście - parkowanie wygodne, spalanie może mniejsze, a z drugiej strony w trasie wolałbym uniknąć buczenia i bolących pleców! Spojrzę też na Lagunę!
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bartush: w tych co wymieniłeś to wszystkie PSA nie mają dobrej benzyny, Megane nie ma dobrego automatu.
Cruze może być spoko, albo Opel Astra. Skoda Rapid może też być dobrym pomysłem, tylko może być ciężko znaleźć coś w automacie.
  • Odpowiedz
  • 0
@AllOver: Czyli jeśli benzyna to Laguna, Cruze, Astra i ewentualnie Skoda Rapid / Superb w tej cenie można obserwować? Te citroeny (+ C4) i Peugeoty wyglądowo i w wyposażeniu są super, ale sam nie wiem na co się nastawiać z dieslem, do tej pory jeździłem tylko benzyniakami :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bartush: ja mam C4 1.6Hdi od 2016 roku, 225 tys najechane i wszystko ekstra. Niedawno sprzęgło wymieniłem, przy 200 czyściłem FAP i tyle. A do tego jest mega oszczędny.
  • Odpowiedz
Laguna III 2.0 Turbo 175km

@SpiderFYM: 170 KM (automat) albo 204 KM (manual)

@bartush: mam 204 KM i jeździ się fajnie, fajnie wygląda (mam niebieską kombi), ale wnętrze i wyciszenie trochę odstaje. Nadal 508 jest fajniejsze i C5 też. I pewnie sobie kiedyś kupię coś z tej dwójki.
A i jakbyś sobie wymyślił LPG do tej Laguny to trzeba dobrego magika, bo pierwszy lepszy tego nie wystroi. No i sam automat chociaż pancerny to jest dość specyficzny bo mocno drży i nie bardzo daje się
  • Odpowiedz
No i sam automat chociaż pancerny to jest dość specyficzny bo mocno drży i nie bardzo daje się to wyleczyć. Taki feler.

@sosna119: potwierdzam, dla wielu może być ospały, szczególnie jeśli miał do czynienia np. z DSG

A i jakbyś sobie wymyślił LPG do tej Laguny to trzeba dobrego magika, bo pierwszy lepszy tego nie
  • Odpowiedz