Wpis z mikrobloga

@geuze szeregowiec Ryan w 4k z Atmosem w pierwszej scenie dochodzi do 125Mbps. 50 Mbps to mają filmy ale FHD z BD. Ewentualnie 4k ale z bardzo statycznymi scenami.

Pardon, pomyliło mi się z FHD bez kompresji.

Webripy z Amazona, Disneya, Netflixa nie maja więcej niż 15Mb/s, pliki 4k z Atmosem to 10-15GB z X265. Nawet ripy po 80-100GB nie przekraczają 50Mb/s, prawie nikt nie ogląda po sieci BR 1:1
  • Odpowiedz
Webripy z Amazona, Disneya, Netflixa nie maja więcej niż 15Mb/s, pliki 4k z Atmosem to 10-15GB z X265. Nawet ripy po 80-100GB nie przekraczają 50Mb/s, prawie nikt nie ogląda po sieci BR 1:1

@geuze: no to trafiłeś właśnie na kogoś kto ogląda. Szeregowiec Ryan, 1917, Tenet, to takie filmy na szybko które bez problemu osiągają 100Mbps a nawet przekraczają. Mowa o pełnym 4K z Atmosem. Czyli płyty Blu-Ray BD100 dla
  • Odpowiedz
@Kryspin013:

komputera w salonie używam tak:
- biblioteka mp3;
- klient torrent wpięty w 1Gb - lubię czasem ściągnąć 60GB z pełną prędkością na ssd;
- 4TB biblioteki multimediów do
  • Odpowiedz
no to trafiłeś właśnie na kogoś kto ogląda.

@ksiak: rozumiem. Nie przeczę, że są lepsze rozwiązania niż Rpi, nikomu tego jako NAS nie polecam. Ale ty też zrozum, że każdy ma inne potrzeby XD I oglądanie filmów po 200GB po sieci to jednak rzadkość.
  • Odpowiedz
rozumiem. Nie przeczę, że są lepsze rozwiązania niż Rpi, nikomu tego jako NAS nie polecam. Ale ty też zrozum, że każdy ma inne potrzeby XD I oglądanie filmów po 200GB po sieci to jednak rzadkość.

@geuze: sęk w tym, że:

większość w domowej sieci nie szyfruje (w tym ja)

I tutaj jest problem. To nie jest normalny stan rzeczy. Dlatego należy powiedzieć wprost, raspi4 plus szyfrowanie chodzi tak sobie, na
  • Odpowiedz
za około 700 to można składać nowego kompa powoli o dużo dużo wyższej wydajności.

@ksiak: nom xD

@geuze szeregowiec Ryan w 4k z Atmosem w pierwszej scenie dochodzi do 125Mbps. 50 Mbps to mają filmy ale FHD z BD. Ewentualnie 4k ale z bardzo statycznymi scenami. Reszty nie czytam bo widać, że nie do końca wiesz jak
  • Odpowiedz
@malalon: Zerknij sobie w speckę: m700 thkcentre. To jest małe urządzenie jak potrzebujesz by mało miejsca zajmowało i by mało prądu żarło oraz było prawie, że bezgłośne. To jest wielkości routera więc max co tam wrzucisz to dysk 2,5" do środka. Po za tym masz całą gamę tych urządzeń w różnych cenach i specyfikacji. Mam np jeden taki z ryzenem 3600gx

@Kryspin013: dzięki Kolego. Popatrzę. PS Mój komp
  • Odpowiedz
Soory, ale trochę d-------ś. Nawet trochę bardzo xD

@Kryspin013: w którym miejscu? Rozumiem, że oglądałeś te filmy w wersji 4k na odtwarzaczu Blu-Ray i widziałeś informacje które odtwarzacz podaje?
  • Odpowiedz
w którym miejscu?

@ksiak: przedstawiając to jako typowe zastosowanie usera i chyba biorąc pod uwagę, że każdy sobie albo blue-raye rippuje albo pobiera z neta filmy z bitrate na poziomie 125Mbps xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: większość ludzi raspa używa do:
- nas
- kodi
- emulator starych konsol
- odtwarzacz muzyki
Pozostali odrzucają tam jakieś pihole, home automation. Reszta to już całkowicie margines dla których tak naprawdę rpi powstał.
  • Odpowiedz