Wpis z mikrobloga

@Farrahan: Najprościej i chyba najlepiej: bierzesz 5l butelkę po wodzie, wlewasz 4l soku np. Riviva z Biedronki (musi być 100%), dodajesz łyżeczkę drożdży instant, czekasz kilka (5-6) dni aż drożdże zjedzą cały cukier, najlepiej sprawdzić to areometrem. Teraz możesz albo rozlać do butelek albo poczekać na klarowanie. Butelki mogą być np. półlitrowe PET-y, dodajesz 5g cukru na litr (najlepiej rozmieszać z sokiem i dolać zanim zabutelkujesz). Czekasz wtedy z 2-3 tygodnie
  • Odpowiedz
@Musiek_: No tak, to raczej wszystko. Jak tylko uda mi się kupić rurkę fermentacyjną i nastawić, to dodam wykop ze zdjęciami i dokładnym opisem.
  • Odpowiedz
@Farrahan: Wycisnąłem sok z własnych jabłek przez sokowirówkę(z pestkami i skórką) i wyszło tego 4,5 litra. Dodałem drożdży suchych około 4-5g. Wczoraj jakimś cudem znalazłem rurkę i korek do gąsiorka tylko że korek za duży bo mniejszego nie znalazłem (fi 54mm) ale taśma z góry i działa :) Bąbelki idą z rurki i w środku też coś się dzieje już. Dzisiaj kumpel mi przywiezie butelki takie jak po Grolshu czy tych
  • Odpowiedz