Wpis z mikrobloga

@veego: Na studiach facet nas tego uczy bo chce żebyśmy zrobili kilka projektów w tym. Wspomniał coś że stronę zrobimy ale pod kątem optymalności, ale główne zadanie to raczej aplikacja/gra/kurs, coś interaktywnego edukacyjnego. Stwierdził ze html'a uczą się już dzieci w gimnazjum więc na rynku pracy to słaba umiejętność.
  • Odpowiedz
Stwierdził ze html'a uczą się już dzieci w gimnazjum więc na rynku pracy to słaba umiejętność.

@Artysta89: HTML to nie język programowania, mówimy tutaj o javascript + html5, który już dawno zastąpił flash, Twój nauczyciel jest starej daty webdeweloperem który nie nadąża za współczesnymi standardami (bo i po co, ciepła posadka i wciska studentom to co się nauczył kiedyś, niepotrzebna mu nauka czegoś nowego). Teraz w HTML5 robi się interfejsy do
  • Odpowiedz
@veego: Jednak nie trafiłeś ze swoim stereotypowym profilem psychologicznym bo facet jest lekko po 30-tce, zna nowe technologie, jest pasjonatem i pracuje w zawodzie, tworzy aplikacje flash, strony internetowe a na zajęcia przyjeżdża, mimo że płacą mu marne grosze, bo lubi.

Co do html5, javascriptu i flash to się niestety nie wypowiem bo nie mam o nich zbyt dużego pojęcia. Mówił że na rynku jest ogromne zapotrzebowanie na flashowe aplikacje interaktywne
  • Odpowiedz
@Artysta89: W firmie ostatnio pożegnaliśmy Flash Developera bo po prostu nie było dla niego roboty. Jeżeli dopiero wkraczasz na rynek to ucz się HTML/CSS/JAVASCRIPT (jQuery) i żeby było responsywne (nasi klienci chcą oglądać swoje strony na ipadach :) ) Nie słuchaj wykładowcy bo ten najwyraźniej nie śledzi co się dzieje na rynku. Flash praktycznie został wyparty. Uświadczysz go jeszcze w kampaniach reklamowych i rzadko na landing page'ach. Najlepiej naucz się tego
  • Odpowiedz
@Artysta89: Nie wiem gdzie ten Twój nauczyciel ma zamówienia, ale ja też jestem po 30-tce, i widzę że coraz mniej klientów żąda flash'a, pozostali jedynie ci, którzy chcą super animowane przyciski na swoich stronach, i każdy rezygnuje z flash'a gdy im pokażemy że to co oni chcą da się zrobić w CSS, czyli w sumie nic nie robimy we flash'u, poza tym traci się wtedy użytkowników iOS, więc nie wiem czy
  • Odpowiedz