Wpis z mikrobloga

Mam w apce baner #admob, na dole ekranu.
Dzisiaj admob wyświetlił mi coś takiego (ss)
Jedyne co mi przychodzi na myśl, że może zasłaniać taki baner to okienko udostępniania na zewnętrzne aplikacje, które też pojawia się normalnie na dole ekranu.
Stąd moje pytanie killować baner zawsze jak użytkownik klika przycisk, który wywołuje opcje udostępniania i później go odpalać po zamknięciu znowu czy coś innego?

Proste pewnie ale jakoś nie daje mi to spokoju xD

#androiddev
IGorgonzolass - Mam w apce baner #admob, na dole ekranu.
Dzisiaj admob wyświetlił mi...

źródło: comment_1634835983hZTeFNHDF2an6hLIzBhBIr.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IGorgonzolass: to zgłoszenie raczej będzie tyczyć się niepoprawnej implementacji banera w layoucie apki. Pewnie na części urządzeń (niekoniecznie na tych, na których testujesz) layout się rozjeżdża i baner nie przylega dokładnie do krawędzi ekranu lub bezpośrednio pod banerem masz jakąś treść. Według wytycznych bardziej chodzi o to, żeby nic nie zakłócało widoku i nie wpływało na klikalność banera, okno sharingu wyświetla się nad niezależnie od banera i baner nie jest
  • Odpowiedz
@IGorgonzolass: niekoniecznie to jest przyczyną, z tego co widzę po pierwszym zrzucie, to wygląda po prostu jakby baner był ucięty. Sprawdź czy na pewno masz go poprawnie podpiętego do layoutu i czy jest we właściwym rozmiarze. Najlepiej żeby był na samym dole. Zobacz sobie na wytyczne - tam nie ma mowy o tym, że baner nie może być zasłonięty przez okna, które są nad nim, raczej mowa o tym, żeby
  • Odpowiedz
@IGorgonzolass: z drugiej strony zasłaniasz tym dialogiem sharingu baner w taki sposób, że klikasz jakby na niego (tylko jest pod spodem). Google jest wyczulone na takie implementacje, bo może to spowodować przypadkowe kliknięcia w reklamę. Więc to na pewno bym poprawił i zbadał dodatkowo to co wyżej napisałem.
  • Odpowiedz