Wpis z mikrobloga

cześć, są tu jacyś projektanci/konstruktorzy? jestem aktualnie 2 lata po studiach inżynierskich z budownictwa, do tej pory pracowałem w innej branży, ale mam zamiar spróbować swoich sił w budownictwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
powysyłałem kilka CV i dostałem się na rozmowę jako "asystent projektanta konstrukcji". Jakich pytań mogę się spodziewać na rozmowie? Co sobie przypomnieć ze studiów?
A i oczywiście, nie wiedzieć czemu, nie ma podanych widełek, ile mogę sobie życzyć?
#budownictwo
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arkozy: Powinieneś sobie lićzyć co najmniej te 3500 na sam start, NIESTETY, branża budowlana jest akutalnie tak s---------a że zaproponują CI 2500 jeszcze chwaląc się że dzięki nim możesz się rozwijąć. Aktualnie pracuje w wykonastwie jako kierownik robót, jednak i tu i tu (projektowanie i wykonastwo) jeżeli chodzi o zarobki i docenienie pracownika w większości firm jest dramat.

Co do tematu z czego mozesz sie przygotować to na pewno oprogramowanie.
  • Odpowiedz
@wincm: Dzięki za odpowiedź. Oprogramowanie sobie właśnie przypominam - revit i robot (w kilku ofertach przewijało się też tekla structures - to sobie muszę ogarnąć, bo nigdy w tym nie pracowałem)

Trochę zdziwiłeś mnie zarobkami, myślałem że to dość wymagający zawód. Jak to wygląda później, bo w dosłownie żadnym ogłoszeniu z dostępnych na pracuj nie ma widełek, wzrost zarobków jest odczuwalny wraz ze stażem w zawodzie? Po tych 3-4 latach
  • Odpowiedz
@arkozy: Skoro nie pracowales w branzy po studiach i aplikujesz na stanowisko z przedrostkiem asystent to raczej pracodawca nie powinien oczekiwac wiedzy tylko bedzie sprawdzal czy umiesz myslec i masz chec do nauki
  • Odpowiedz
@arkozy: Jak zrobisz uprawnienia projektowe to może coś w ten desen sie zakręcisz jako samodzielny projektant... W projektowaniu chociaz to jest dobre ze mozesz dużo bawic się w samodzielne łapanie projektów.

Niestety to jest bolączka budownictwa. Cięzkie studia, potem w pracy odpowiedzialnosc, stres, praca często i gęsto w długich ramach czasowycha i tak traktuja Cie jak traktują :). O samych warunkach pracy juz nawet nie wspomne jak trafi sie na
  • Odpowiedz