@elf_pszeniczny: Mamy ośrodek wypoczynkowy pośrodku lasu gdzie jedyny sensowny internet to 6mb po kablu dzielone w sezonie na 300 gosci ośrodka. Takich miejsc w Polsce są tysiące i taki starlink to prawdziwe wybawienie.
@mepps: Heh, jakbym chciał być złośliwy, to bym tu podlinkował moją wymianę postów z jednym userem (z grzeczności nie zawołam) sprzed kilku miesięcy/pół roku, gdy napisałem, że linie lotnicze to naturalny i oczywisty klient dla SpaceX, by następnie być "stanowczo i rzeczowo pouczanym" przez kilka komentarzy, że Starlink w samolocie jest fizycznie niewykonalny:P
@elf_pszeniczny: Oczywiście w obecnym stanie jeżeli chodzi o Polskę to tylko dla firm. Ale przy osiągnięciu przez konstelacje efektu skali i spadku cen usługi, w niedługim czasie, także dla osób prywatnych w wielu miejscach będzie to poważna alternatywa. Np w USA już nawet przy obecnych cenach ten internet jest najbardziej korzystna opcja.
@elf_pszeniczny: No właśnie zdziwiłbyś się ile takich zadupi jest w Polsce. Na moim przykładzie światłowód jest niby jakieś 20 km od nas i nie wiadomo kiedy dotrze, do tego pośrodku lasu nawet lte słabo działa w sezonie bo dużo ludzi i niska przepustowość zaś o lepszych parametrach po kablu można zapomnieć, wiec taki Starlink wyrasta na jedyny sensowny internet i w przyszłym roku prawdopodobnie go założymy. Wiec niby internet wszędzie
@texas-holdem: Bo obecnie jest, Starlink polega na stacjach naziemnych, moze bedziesz mial internet nad kontynentem ktory przestanie dzialac nad oceanem dopoki nie wprowadza laczy miedzy satelitami co tez potrwa, tak samo jak trwa caly czas budowanie obecnego systemu ktory nie jest skonczony.
Każdy myśli w tej kwestii głownie o tym, że w samolotach i na statkach będzie teraz wifi. Fajna sprawa, ale jest jeszcze jedna, ważniejsza rzecz, która będzie możliwa dzięki starlinkowi w takim wykorzystaniu. Nie znam się więc się wypowiem. Wydaje mi się że do tej pory jest problem z przekazywaniem przez samolot/statek swojej pozycji, gdy są np. nad oceanem ze względu na brak zasięgu. Gps działa, bo sygnał jest ciągle odbierany, ale
@texas-holdem: Ze nie polapia sie przez 2-3 lata? @cebuula: Starlink obecnie nie dziala globalnie ani nie bedzie oferywal przez kilka lat dostepu bez stacji naziemnej w zasiegu, wyjatkiem jest alaska i bieguny.
@krzywy_kanister: nawet jeśli nie będzie dostępu na pełnym oceanie, to i tak ze starlinkiem da radę się połączyć o wiele dalej od stacji naziemnej niż obecnie - bezpośrednio. W dodatku chyba będą się teraz na poważnie zajmować komunikacją bezpośrednią między satelitami
elon kocham cie <3
Elon to żeś mie zaimponował
Komentarz usunięty przez autora
@krzywy_kanister: Elon spryciarz liczy, że ci z linii lotniczych się nie połapią.
@cebuula: Starlink obecnie nie dziala globalnie ani nie bedzie oferywal przez kilka lat dostepu bez stacji naziemnej w zasiegu, wyjatkiem jest alaska i bieguny.
Czy sarkazm to aż tak zapomniana sztuka w Internecie?