Aktywne Wpisy

rutkins +419
#kanalzero
Wyobraźcie sobie, że wyprawiacie urodziny. Zapraszacie całą klase. Wybieracie najlepszą sale zabaw w mieście. Mama zamawia clownów, mimów, magika. A na koniec przychodzą 2 osoby. Nie jest mi do śmiechu nic a nic.
Wyobraźcie sobie, że wyprawiacie urodziny. Zapraszacie całą klase. Wybieracie najlepszą sale zabaw w mieście. Mama zamawia clownów, mimów, magika. A na koniec przychodzą 2 osoby. Nie jest mi do śmiechu nic a nic.
źródło: temp_file5009561913530712283
Pobierz
Tom223 +2
Chciałem kupić stary dom do remontu, wszystko ok księga wieczysta, bez zadłużenia. Wpłaciłem do biura nieruchomości 8 tys zł zaliczki bezzwrotnej, bo nie oglądałem tego osobiście, na 24 lutego mieliśmy umówionego notariusza, i teraz przy zaswiadczeniu o braku zameldowanych osób okazało się że jest tam zameldowana osoba która nie mieszka tam od lat. Mam dwa warianty zakupu, albo umowa przedwstępna, i czekać na to jak włascicielka wymelduje go administracyjne, a to może

1. there is a service method to create an document type
2. an HTTP endpoint that receives a JSON message exists
3. New document type object is created and persisted
4. Path to the new object is returned to the client as location header
1. Rozumiem, ze endpoint bedzie przyjmowal metode POST.
2. W jaki sposob w jsonie przekazac zawartosc pliku? Rozumiem, ze to musi byc obiekt z 2 polami (content, fileExtension)
2. W jaki sposob w bazie zachowac te dane i jego rozszerzenie. Dobra praktyka stworzenie jest kolumny z contentem i druga z fileExtension?
3. Rozumie, ze wzledu na rozszerzenie pliku potrzebuje innej biblioteki, zeby ten plik stworzyc?
4. Sciezka do pliku powinna zawierac tylko ID i na tej podstawie klient wykona zadanie i plik sie wygeneruje? Jaki obiekt powinien byc w takim razie zwracany przez Endpoint?
#java #naukaprogramowania #programowanie
Skoro punktem wejściowym do systemu jest końcówka POST to nie będziesz miał na wejściu żadnej informacji o rozszerzeniu pliku, tylko po prostu jakąś strukturę drzewiastą reprezentowaną w JSONie.
Kwestią designu jest czy chcesz to trzymać w bazie relacyjnej jako blob czy w bazie dokumentowej.
1. tak
2. po prostu pod jakimś kluczem w jsonie
2. jeśli już TWORZYSZ DOKUMENT to powinien on trafić do miejsca skąd może zostać pobrany przez klienta, np. Amazon S3, jaki jest sens trzymania go w bazie? jak wykonasz w takim przypadku wymaganie z pkt 4?
3. zazwyczaj tak, po prostu zwracaj bad request jeśli klient poda w jsonie format którego nie przewidziałeś
4. przez endpoint powinien być zwracany
@bruuh: ad 2. po prostu pod jakimś kluczem w jsonie
np. tak?
{