Wpis z mikrobloga

PLACKI ZIEMNIACZANE () w dzieciństwie zawsze jadłam ze śmietaną i z cukrem. Ale polecam też z sosem czosnkowym albo po prostu same prosto z patelni

Masy na placki nie przygotowujemy wcześnie bo zrobi się ciemna, od razu po przygotowaniu smażymy.

Składniki na ok 12 placków
- 0,5kg ziemniaków
- 1 mała cebulka
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól (z dwie tzw. szczypty)
- pieprz (opruszyć całość z wierzchu)
- olej do smażenia

Przygotowanie
1. Obraz ziemniaki i zetrzeć na tarce. Patent żeby były chrupiące taki, że połowę na grubych oczkach, połowę na małych. Odstawić.
2. Obrać i zetrzeć na drobnych oczkach cebulę.
3. Odsączyć wodę z ziemniaków. Wycisnąć rękoma porządnie.
4. Do ziemniaków dodać cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz. Wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron by były złociste.

Smacznego ʕʔ

#studentkagotuje mój tag
#gotujzwykopem
#jedzzwykopem
Pobierz Rruuddaa - PLACKI ZIEMNIACZANE (。◕‿‿◕。) w dzieciństwie zawsze jadłam ze śmietaną i z ...
źródło: comment_1634066924cc16i52pcEdhmn2ptOQYPa.jpg
  • 7
@arinkao: mój niebieski nie lubi, nie wiem czemu, ale przynajmniej mi nie podjada jak zrobię xd Kiedyś byliśmy w Czechach w knajpie i zamówił placki ziemniaczane z gulaszem. Po dwóch kęsach stwierdził "#!$%@? zapomniałem, że nie lubię placków ziemniaczanych" XD