Z dwojga poniższych jaka forma opodatkowania jest wg ciebie lepsza? (Gdy miala obowiązywać jedna, to która byś wolał) a) podatek dochodowy b) podatek VAT.
Może jaśniej wytłumaczyć dlaczego wg ciebie VAT gorszy?
Na mój rozum to wygodniejszy: nie muszę obliczać ile dochodu miałem, ile wydatków, składać zeznań, rozliczać różnych źródeł dochodu. Z vatem byłoby mi wygodniej: doliczam do produktu/usługi podatek, łatwo obliczyć, łatwo odprowadzić, państwo nie zagląda do kieszeni, a jak kontrola byłaby to przedstawiam faktury zakupu i sprzedaży.
@miedzywymiarowy_szympans ja jako pracujący na up nie przejmuje się rozliczaniem dochodowego bo robi to już skarbówka. Jako w największej mierze konsument zdecydowanie wolałbym płacić dochodowy. Dlaczego? VATu w skali miesiące płacę zdecydowanie więcej niż dochodowego. Mógłbym sobie pozwolić na dużo, dużo więcej.
@miedzywymiarowy_szympans: patrząc po tym, kto gdzie korzysta z podatków lepszy byłby dochodowy, którego część trafia do gminy, powiatu i województwa zanim reszta dojdzie do aktualnie rządzących. VAT leci niestety do kasy państwa, przez co stąd musiałby być rozdzielany.
co z przypadkami j.w. wykopka, gdzie ma pełno nabyć WDT, z drugiej strony są tacy co mają tylko WNT, z trzeciej są tacy co kupują z 23 i sprzedają z 8 xD
Nie ma lekko i łatwo, jeden przepis nie uratuje życia przedsiębiorcom.
a) podatek dochodowy
b) podatek VAT.
#ankieta #podatki
pytanie jak wyżej
Oczywiście czysto hipotetyczna ankieta gdzie państwo bez problemu będzie funkcjonować bez jednego z tych podatków.
Może jaśniej wytłumaczyć dlaczego wg ciebie VAT gorszy?
Na mój rozum to wygodniejszy: nie muszę obliczać ile dochodu miałem, ile wydatków, składać zeznań, rozliczać różnych źródeł dochodu.
Z vatem byłoby mi wygodniej: doliczam do produktu/usługi podatek, łatwo obliczyć, łatwo odprowadzić, państwo nie zagląda do kieszeni, a jak kontrola byłaby to przedstawiam faktury zakupu i sprzedaży.
Jako w największej mierze konsument zdecydowanie wolałbym płacić dochodowy.
Dlaczego?
VATu w skali miesiące płacę zdecydowanie więcej niż dochodowego. Mógłbym sobie pozwolić na dużo, dużo więcej.
VAT leci niestety do kasy państwa, przez co stąd musiałby być rozdzielany.
Z drugiej strony @miedzywymiarowy_szympans fajnie opisał, czemu VAT byłby dużo łatwiejszym.
@Finepl: ja zrozumiałem pytanie w sposób - który jeden podatek byłby lepszy, co wcale nie znaczy, że zostałby
co z przypadkami j.w. wykopka, gdzie ma pełno nabyć WDT, z drugiej strony są tacy co mają tylko WNT, z trzeciej są tacy co kupują z 23 i sprzedają z 8 xD
Nie ma lekko i łatwo, jeden przepis nie uratuje życia przedsiębiorcom.