Wpis z mikrobloga

Z dwojga poniższych jaka forma opodatkowania jest wg ciebie lepsza? (Gdy miala obowiązywać jedna, to która byś wolał)
a) podatek dochodowy
b) podatek VAT.

#ankieta #podatki

pytanie jak wyżej

• podatek dochodowy 20.0% (4)
  • podatków VAT 80.0% (16)

Oddanych głosów: 20

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
xD dla tych co by woleli VAT.
Oczywiście czysto hipotetyczna ankieta gdzie państwo bez problemu będzie funkcjonować bez jednego z tych podatków.
  • Odpowiedz
@Finepl:

Może jaśniej wytłumaczyć dlaczego wg ciebie VAT gorszy?

Na mój rozum to wygodniejszy: nie muszę obliczać ile dochodu miałem, ile wydatków, składać zeznań, rozliczać różnych źródeł dochodu.
Z vatem byłoby mi wygodniej: doliczam do produktu/usługi podatek, łatwo obliczyć, łatwo odprowadzić, państwo nie zagląda do kieszeni, a jak kontrola byłaby to przedstawiam faktury zakupu i sprzedaży.
  • Odpowiedz
  • 0
@miedzywymiarowy_szympans ja jako pracujący na up nie przejmuje się rozliczaniem dochodowego bo robi to już skarbówka.
Jako w największej mierze konsument zdecydowanie wolałbym płacić dochodowy.
Dlaczego?
VATu w skali miesiące płacę zdecydowanie więcej niż dochodowego. Mógłbym sobie pozwolić na dużo, dużo więcej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@miedzywymiarowy_szympans: patrząc po tym, kto gdzie korzysta z podatków lepszy byłby dochodowy, którego część trafia do gminy, powiatu i województwa zanim reszta dojdzie do aktualnie rządzących.
VAT leci niestety do kasy państwa, przez co stąd musiałby być rozdzielany.

Z drugiej strony @miedzywymiarowy_szympans fajnie opisał, czemu VAT byłby dużo łatwiejszym.

@Finepl: ja zrozumiałem pytanie w sposób - który jeden podatek byłby lepszy, co wcale nie znaczy, że zostałby
  • Odpowiedz
@miedzywymiarowy_szympans: a jak ogół wybierze Vat, to ...

co z przypadkami j.w. wykopka, gdzie ma pełno nabyć WDT, z drugiej strony są tacy co mają tylko WNT, z trzeciej są tacy co kupują z 23 i sprzedają z 8 xD

Nie ma lekko i łatwo, jeden przepis nie uratuje życia przedsiębiorcom.
  • Odpowiedz