Aktywne Wpisy

R2D2_z_Sosnowca +98
Słyszałem, że nie powinienem wrzucać tu zdjęć dzieci bo „to nie forum dla matek” dlatego wrzucam. Sorka ale słaby jestem w dominujących pato-trędach z mirko a jedyne co potrafię to chodzić z tym gościem po parkach. Dlatego dziś Hop Lake Park, Middlebury #connecticut #r2d2zwiedza #natura
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
eleganckichlopak +20

Tytuł: Spring w akcji. Wydanie V
Autor: Craig Walls
Gatunek: informatyka
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
Wydawać by się mogło, że książka poświęcona frameworkowi webowemu stanie się nieaktualna już w momencie wydania, jednak Spring jest na tyle stabilną platformą, że po trzech latach od publikacji piątej edycji „Springa w Akcji” podstawy praktycznie się nie zmieniły.
Książkę mógłbym podzielić na niemalże równe pod względem liczby stron połowy, z których jedna opisuje podstawy tworzenia aplikacji webowej, czyli tworzenie kontrolerów, widoków czy domen, a druga przedstawia nieco bardziej specjalistyczne biblioteki z pakietu Springa, jak WebFlux, Eureka czy Integration. Muszę przyznać, że nie do końca odpowiada mi taki podział, bo o ile autor postanowił podejść dosyć szeroko do zagadnień dotyczących tej platformy, to nie ma właściwie rozdziału, o którym mógłbym powiedzieć, że wyczerpuje dany temat. Przykładowo, w rozdziałach opisujących podstawy brakuje mi sensownego przedstawienia zagadnień walidacji danych (mamy tylko podstawowe adnotacje), obsługi wyjątków czy migracji baz danych. Opisując zaawansowane zagadnienia, autor oczywiście musiał zdecydować się na pewien kompromis i wybrał tylko niektóre biblioteki, a to może pozostawić kogoś to z poczuciem niedosytu, bo np. nie poruszono tematu Spring GraphQL. Na plus mogę zaliczyć to, że Craig Walls od samego początku trzyma się założenia, że Spring i Spring Boot to dla niego jedność i niespecjalnie wyobraża sobie tworzenie nowej aplikacji bez automatycznej konfiguracji.
Styl pisania autora dosyć mi się podoba - jest lekki, konkretny i szczegółowy. Narracja prowadzona jest w oparciu o tworzenie aplikacji do zarządzania sprzedażą meksykańskich taco, a kolejne rozdziały rozszerzają możliwości tejże aplikacji. Książka posiada sporo listingów czy screenów, jak dla mnie nawet zbyt dużo, bo przedstawione są m.in. kroki z inicjalizacji projektu, opatrzone komentarzem w stylu „kliknij przycisk Next, aby przejść dalej”.
„Spring w Akcji” jest pozycją adresowaną raczej do początkujących programistów, jednak nawet ci bardziej zaawansowani na pewno znajdą w drugiej połowie książki kwestie, z którymi się do tej pory nie spotkali. Trochę żałuję, że autor nie zdecydował się wręcz na wydanie dwóch tomów, z których pierwszy wyczerpywałby podstawy, a drugi opisywał szeroki zakres najczęściej wykorzystywanych bibliotek Springa. Jeśli ktoś rozważał przeczytanie tej książki, to polecałbym to wcześniej niż później, ze względu na to, że szczegółowy opis bibliotek koniec końców się zdezaktualizuje.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #readdev #ksiazki #programowanie #naukaprogramowania #czytajzwykopem
źródło: comment_1633506312tu9dmk8C5qjEUP2z6TcE50.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★☆☆☆☆ (6.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-11-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: szkoła, dzieci
Liczba stron książki: 520
Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)
Podobne książki:
1\. Excel Programowanie w VBA dla bystrzaków (John Walkenbach) - najnowsza recenzja usera kurp ★★★☆☆ (6.0 / 10) - Wpis »
2\.