Wpis z mikrobloga

To uczucie, gdy zatrudnili ziomka na 3msc okres próbny, a on po tygodniu mówi, że mu się nie podoba i nie będzie przedłużał xD Kieras tak bardzo #!$%@?, a praca też tak bardzo #!$%@? xD Mamy go nie wdrażać i nie szkolić, bo i tak nie chce tu pracować, więc właściwie to nie ma nic do roboty xD Śmiecham, bo kieras płacze, a ja piję kawę za ścianą i przeglądam mirko i #!$%@? jestem śmieszkiem poza kontrolą, pasożytem zawadiakom, maskotką pracbazową i strażnikiem pracowego ogniska. Siedzę za ścianą i #!$%@? jestem w innym świecie, problemy z młodym są tam, a ja tu jestem i mam też skarpety góralskie zajebiście grube i nie mam koszulki i same majtki i się śmieje, w szafce mam czipsy i batony xD #pracbaza #takbylo #pasta
  • 108
  • Odpowiedz
@pietrek3121: no to może przekleję

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

1) 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni;

2) 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż
  • Odpowiedz
Umowa na czas probny jest dla pracodawcy, a nie dla pracownika. Tak jest - po prostu

@bumbp: A może w ogóle wypowiedzenia są dla pracodawcy, a nie pracownika? Nie bardzo rozumiem Twój argument "tak jest - po prostu". Obie strony mają prawa i obowiązki i obie strony mają prawo zdecydować o nie przedłużaniu współpracy jeśli warunki nie odpowiadają.
  • Odpowiedz
Wy tak na poważnie? No chyba ze mowimy o pracy na magazynie czy coś, to ok, ale w pracy gdzie zatrudnia się specjalistów, to obu stronom musi pasować. Nie raz spotykałem się z sytuacją, gdzie jednak czy kultura firmy czy sposób pracy nie podobał się pracownikowi i jednak rezygnował. To jest normalne.

@pasta_alla_carbonara: Ty tak na poważnie? Co ma dorzeczy praca na magazynie?

Jedyną sytuacją, gdzie umowa na okres próbny leży w interesie pracownika to wtedy, gdy samemu pracownikowi zależy na krótszym niż 2 tygodnie okresie wypowiedzenia. W przypadku umowy na okres próbny krótszy niż 3 miesiące taka możliwość rzeczywiście
  • Odpowiedz
Umowa na okres próbny zazwyczaj korzystna jest jedynie dla pracodawcy (poza sytuacjami które wymieniłem na początku tego wpisu, gdzie komuś zależy na krótszym niż 2 tygodnie okresie wypowiedzenia).

@ZygmnuntIgthorn: Ależ zgadzam się z Tobą iż korzystniej jest mieć umowę na czas nieokreślony. Jednakże pracodawca stosując inny typ umowy musi brać pod uwagę iż działa to w obie strony. Swoją drogą Kodeks Pracy jest dosyć przyjazny pracownikowi i pozwala modyfikować ustawowe
  • Odpowiedz
Więc blokuje etat przez 3 miesiące

@dziecielinapala: Przecież to proste. Trzeba typowi dawać najgorszą robotę, najbardziej żmudną i podsunąć rozwiązanie umowy. Więc albo będzie się męczyć, albo odejdzie, albo dyscyplinarka za odmowę wykonania pracy lub brak kompetencji.
  • Odpowiedz
Trzeba typowi dawać najgorszą robotę, najbardziej żmudną i podsunąć rozwiązanie umowy. Więc albo będzie się męczyć, albo odejdzie, albo dyscyplinarka za odmowę wykonania pracy lub brak kompetencji.

@Jah00: i cyk wypadeczek w pracy, nóżka złamana albo rączka.. 6 miesięcy L4, a później zasiłeczek rehabilitacyjny przez kolejne 6 miesięcy. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@bumbp: Łap plusa za przynajmniej podanie jakiejkolwiek podstawy tego co piszesz. Pamiętaj jednak iż kodeks pracy ma jeszcze zapisy typu:

"Umowa o pracę na okres próbny rozwiązuje się z upływem tego okresu,a przed jego upływem może być rozwiązana za wypowiedzeniem"

Tak więc o ile rzeczywiście typowo umowa na czas próbny jest wprowadzona dla pracodawcy i na jego korzyść gdyż ułatwia mu jeszcze łatwiejsze pozbycie się pracownika, to w żaden sposób
  • Odpowiedz