Wpis z mikrobloga

Wczoraj z koleżką się zamieniliśmy na #motocykle na chwile, ja chciałem zobaczyć jak się jeździ na jego Z 900 a on na mojej Hayce bo w sumie się zastanawia czy w przyszłym roku sobie nie kupić. No i muszę przyznać, że na Z 900 czułem się jak na rowerze - zupełnie inny typ motocykla niż to do czego jestem przyzwyczajony, siedzi się jakby tak z przodu, kierownica blisko, sylwetka wyprostowana, ogólnie mega dziwnie. Jakoś tak wolę być bardziej "wtopiony" w motocykl. Może to kwestia przyzwyczajenia, bo wcześniej miałem Triumpha ST1050 a wcześniej VFR800FI, więc można powiedzieć że nie mam żadnego doświadczenia z nakedami poza GS 500 którego zasiadałem 11 lat temu. W ogóle zauważyłem, że w Z 900 (nie wiem, może tak jest w "krótkich" moto?) stópka boczna jest mega pionowa i rozkłada się bardzo krótkim ruchem.

No i ten mój koleżka przyzwyczajony do swojej stópki podczas odstawiania motocykla, nie otworzył do końca mojej i pizgnął się z motocyklem na glebę. Szczęście, że sobie nogi nie złamał bo mu została i tłumikiem po kostkach dostał - dobrze, że miał prawilne buty. W każdym razie mam teraz do zrobienia: dekiel pokrywy silnika (porysowany) trochę owiewki do malowania, set i lusterko z prawej strony (lusterko porysowana osłona, w secie ogranicznik się urwał). Jaką byście taktykę przyjęli na naprawę? Nie chcę robić po taniości ale też z drugiej strony jakbym odstawił do ASO to pewnie skasowali by parę tysięcy za te rzeczy. Kolega od razu powiedział, że kasę odda (pierwsze co usłyszałem jak jeszcze na ziemi leżał :D - "kurra ja erdole, oddam ci kase za to!") ale wiecie jak jest, chcę zrobić to tak, żeby było dobrze a nie koniecznie najdrożej jak się da, czyli mam w zamyśle: wymienić część rzeczy (dekiel, lusterko itp), owiewkę pomalować (bo bez sensu nowa jak nie ma pęknięć tylko rysy w jednym miejscu) i tyle. No i mam AC w motocyklu - może zgłosić z AC, od kumpla wziąć kasę rekompensującą i zrobić bezgotówkowo? Mam jeszcze 2 auta oprócz tego więc nie wiem jakby to ze zniżkami było... Jakieś hinty? miał ktoś taką sytuację? No i przy okazji: zna ktoś dobrego #lakiernik ktęry by ogarnął w #lodz ? Dam jeszcze #motoryzacja #samochody #ubezpieczenia bo może ktoś jakąś radą sypnie

• 13
@kipowrot: ale różowa pewnie nie ma 3 pojazdów - prawdopodobnie na nie też będą zwyżki. Kwota zwyżki zależy od kwoty AC, jak masz 3k to 300zł więcej ale jak 5k za AC płacisz to musisz już wyścielić 500zł
Zrób z oc sprawcy, niech jego oc z900 pokryje naprawę :) przecież on tym z900 w ciebie wjechał i to spowodowało wywrotkę, nie wzywales policji, masz oświadczenie sprawcy i lecisz z tematem
ściągaj kase z kolegi, a później zawiadom że wjechał w ciebie i zgarniasz kase podwójnie

@Alfabet: ty sie z czyms na głowy pozamieniałeś chyba xD

Zrób z oc sprawcy, niech jego oc z900 pokryje naprawę :) przecież on tym z900 w ciebie wjechał i to spowodowało wywrotkę, nie wzywales policji, masz oświadczenie sprawcy i lecisz z tematem

no ale to by musiał mieć też szkody na Z 900?