Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#dieta #zdrowie

Co polecacie jeść, a co unikać na co dzień, by być zdrowszym? Chodzi głównie o witaminy, składniki mineralne, a nie jedzenie, które nie ma wartości odżywczych. Robię sobie listę.

Jeść:
-łyżka miodu
-ząbek czosnku
-owoce i warzywa (może jakieś konkretne?)
-kakao
-soki (choć nie za dużo, bo cukier)
-gotowane lub pieczone mięso, unikać smażonego

Unikać:
-słodycze (bo cukier)
-chipsy
-wysokoprzetworzone jedzenie
-napoje słodzone
  • 8
  • Odpowiedz
@krykoz: To jest bardzo uzależnione od osoby (każdy osobnik ma trochę inny genom i inne preferencje pokarmowe), ale ogólne zasady podaje w swoim medycznym standardowym wpisie (poniżej). Dieta powinna być zbliżona do tego co jedli twoi prapra, wiec więcej powinniśmy spożywać roślin bardziej naturalnych, ja to opisuję jako kwaśnych, w odróżnieniu od tych mocno słodkich (nowych odmian specjalnie tworzonych pod kątem zawartości cukru). Czosnek w nadmiarze (ja surowego w ogóle nie jem) uszkodzi twoją florę jelitową i przestaniesz poprawnie trawić pokarmy. Na palone potrawy (smażone) w jakiejś mierze jesteśmy odporni bo nasi przodkowie jedli palone z ogniska. Mięso czerwone zawiera dużo żelaza i jego nadmiar (podobnie jak innych metali ciężkich) prowadzi do rozwoju nowotworów (od czerwonego mięsa powstają m.in. nowotwory jelita grubego), opis odnośnie żelaza poniżej.

Szeroko stosowane na pacjentach trucizny:

1. Medykamenty przeciwzapalne dla <40oC w piku
2. Drażniące środki w
  • Odpowiedz
@Szeroki_Mentzen: Możesz zdrowiej zjeść całe jabłko (kwaśne=lepsze); ja wolę nasze rodzime mirabelki (ałyczę) od cytryny; przyprawy raczej są spoko, ale nie przesadzałbym z ich ilością.
  • Odpowiedz
@krykoz: wywal łyżkę miodu (same cukry proste, miód jest zdecydowanie przeceniany), owoce i soki owocowe (zwłaszcza banany i winogrona) oraz kakao (chyba że gorzkie, niesłodzone, jako dodatek do posypania czegoś).
Do wywalenia też białe pieczywo (każde), białe makarony, biały ryż, potrawy mączne typu kluchy, pierogi.
Jedz jak najwięcej warzyw, kasz, ryb.
  • Odpowiedz