Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim!
Postanowiłem pobawić się w inwestowanie w funduszach inwestycyjnych. Kwota, jaka chcę przeznaczać to równowartość pieniędzy, jakie bez żalu jestem w stanie przewalić na wóde, dziwki i lasery bez moralnego kaca, więc jakieś 200 zł miesięcznie ( ͜͡ʖ ͡€). Plus ewentualne dodatkowe przypływy keszu.

Założenia:
- 10 funduszy inwestycyjnych, w tym:
a) 40% polskich, 60% zagranicznych
b) po około 50% papierów dłużnych i funduszy akcji (część będzie mieszanych o podobnym rozkładzie)
c) skala ryzyka między 2 a 6 (w siedmiostopniowej skali, skrajne przypadki po 10% portfela)
d) max 30% funduszy jednego TFI
- zakładana stopa zwrotu to 6,5-7% netto rocznie
- co roku zwiekszam kwotę wpłaty o 50 zł (czyli w 2022 będzie to 250 zł)

Stan na dzień dzisiejszy to 6 wybranych przeze mnie funduszy (w sumie to 7 ale jednego chcę się pozbyć). Dobijam do 10, i później kolejno uzupełniam po 100 zł miesięcznie. Czyli w każdym miesiącu zasilam 2 fundusze.

Zaznaczam, że jestem calkowitym laikiem po kilku filmikach na YT, ale wiedzę będę sukcesywnie uzupełniał.

Czy chcielibyście cykliczne podsumowania z tego jak mi kapucha pęcznieje (a właściwie kurczy)?

#inwestycje #funduszeinwestycyjne #oszczedzanie , trochę #gielda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@surveyorONboard:

1. Gdzie te fundusze kupujesz?
2. Czy ma sens aż takie rozdziobanie? Zakładając, że teraz masz 0 zł w funduszach i wpłacasz to zawsze w tej samej kolejności, to po trzech latach będziesz miał po 850-900 zł wpłat na fundusz + zyski (założyłem, że w każdym miesiącu wpłacasz po połowe kasy na dwa fundusze, nie chciało mi się zmieniac formuły na trzeci rok, a na drugi to w ogóle).
  • Odpowiedz
@Filipterka25:
1. w @mBank , na dniach podam dokładnie, w które fundusze będę wpłacać
2. Formuła w 2 roku to pierwszego miesiąca wpłacam 200 zł a drugiego 300, przez co wpłaty zaliczą trzy pełne cykle. A czy inwestycja w 10 funduszy ma sens? Pewnie nie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jednak, żeby się nie zrazic stratami na pierwszych dniach (a takowe juz są, po poniedziałkowych spadkach
  • Odpowiedz
@Szeroki_Mentzen:
Spodziewałem się takiego pytania :) Oczywiście, że lepiej. Pewnie jeszcze lepiej inwestować w spółki dywidendowe. Jednak tam trochę bardziej skomplikowana będzie polityka podatkowa (zwłaszcza przy zakupie zagranicznych ETF) Wyższy jest koszt zakupu, przy moich 200 zł miesięcznie w mBanku jest to 5 lub 19 zł prowizji, a XTB odpada, bo minimalna stawka to 5 stów. Zależy mi na prostocie, ale nie wykluczam w przyszłości, jak dobiję do 500 miesięcznie
  • Odpowiedz
@surveyorONboard: tzn. bardziej przy tym rozdrobnieniu zastanawiam się, czy da się wytypować 10 sensownych funduszy i czy ma sens branie "sztywno" pół na pół obligacyjne z akcyjnymi. Jeżeli nie nastawiasz się na to, by był to tylko fundusze to może rozważ kupowanie co jakiś czas obligacji skarbowych zamiast najbezpieczniejszych funduszy - akurat są po stówie, kupno za darmo, poniżej nominału nie spadną, a moga mieć lepsze wyniki niż najostrożniejsze fundusze
  • Odpowiedz