Aktywne Wpisy
BozenaMal +222
mirko_anonim +38
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Moja siostra chce kupić mieszkanie "inwestycyjne" na kredyt i zwróciła się do mnie o opinie. Dlaczego inwestycyjne? Bo mieszka u rodziców, nie ma żadnych wydatków, zarabia okej, rodzice jej dają 300,000 wkładu a znalazła fajną ofertę na otodom.
Dlaczego o opinie starszej siostry? Bo pracuję za granicą jako syndyk i mam za pasem CPA.
Siadłam po pracy i przez parę godzin robiłam jej symulacje. Przy wkładzie 300,000 i
Moja siostra chce kupić mieszkanie "inwestycyjne" na kredyt i zwróciła się do mnie o opinie. Dlaczego inwestycyjne? Bo mieszka u rodziców, nie ma żadnych wydatków, zarabia okej, rodzice jej dają 300,000 wkładu a znalazła fajną ofertę na otodom.
Dlaczego o opinie starszej siostry? Bo pracuję za granicą jako syndyk i mam za pasem CPA.
Siadłam po pracy i przez parę godzin robiłam jej symulacje. Przy wkładzie 300,000 i
Tytuł: Wszystko zależy od przyimka
Autor: Jerzy Bralczyk, Andrzej Markowski, Jan Miodek, Jerzy Sosnowski
Gatunek: językoznawstwo, nauka o literaturze
ISBN: 9788326813085
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Polemika trzech wybitnych językoznawców na temat "kondycji" współczesnego języka polskiego.
Pierwsze co rzuca się w oczy to to, że książka w całości napisana jest w formie dialogów, co moim zdaniem było świetnym zabiegiem. Od samego początku można poczuć chemię między wszystkimi panami, bo dialogi są nie tylko ciekawe i pouczające, ale również zabawne, i bardzo często buzia sama składała mi się do uśmiechu czy wręcz śmiałem się na głos. Ani razu nie uświadczyłem momentu znudzenia, bo poruszane tu tematy, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie wydawały się ciekawe, to za sprawą dyskutantów stawały się niezwykle interesujące. Wulgaryzmy, dżender ministry, mowa internetowa, poprawność polityczna, zapożyczenia z innych języków, czy choćby problemy z takimi słowami jak m----n czy żyd to zaledwie kilka z poruszanych tu tematów. Ciekawe jest to, że panowie stosunkowo często się ze sobą nie zgadzają, co na pewno czyni dyskusję jeszcze lepszą.
Nie mam żadnych obiekcji co do samej treści, pytania zadawane przez redaktora Sosnowskiego są bardzo interesujące, wszyscy posługują się językiem niezwykle eleganckim zarazem przystępnym i po prostu czyta się to bardzo dobrze. Moje jedyne zastrzeżenie dotyczy wydania, gdzie imiona osób wypowiadające dialogi zapisane są jasno zielonym kolorem, co powodowało, że przez światło ciężko mi było odczytać kto wypowiada daną kwestię.
Książkę tę zdecydowanie polecam każdemu a w szczególności tym choć trochę zainteresowanym naszym językiem, jest tu nie tylko mnóstwo ciekawostek, ale również duża doza realnej wiedzy, którą można przyswoić by poprawić swoje umiejętności językowe.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.3 / 10) (6 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-10-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: książki naukowe i popularnonaukowe
Liczba stron