Wpis z mikrobloga

Czy jest sens iść do studia projektowego IKEA w celu zaplanowania kuchni?
Czy używają tego samego programu, który jest dostępny dla klientów na stronie?
Ktoś ma jakieś doświadczenia z usługą?
Niestety przy wykończeniu domu zbankrutuję i nie stać mnie na stolarza przy obecnych cenach :D Na szczęście wysokość parapetu 90cm :D
#ikea #kuchnia
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jenkins_slave: Ja robiłem sam w plannerze, a potem wysłałem do doradcy ikea - faktycznie zrobiłem kilka baboli, które może nie poważne, ale wymagałyby potem poprawki, także przed zakupem raczej warto ich zapytać. Meble nie są tak gówniane jak to ludzie opisują, fronty tylko weź nie te najtańsze.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@jenkins_slave: Ikea ma mimo wszystko zajebiste to że kupując kuchnie w systemie metod (innych nie warto!) mamy naprawdę nie tak złej jakości wszystko. Szuflady, ciche domyki, zawiasy, odpowiednie dodatki ktore też są ważne! Kubły, dodatkowe przegródki. W końcu to bardzo ważne. Na dole ma się same szuflady więc jakość szyn itd jest bardzo ważne. Do tego narożnikowe rozwiązania itd. Ja tam polecam kuchnie ikea są ok i jak cokolwiek się
  • Odpowiedz
@Loloman: Na kuchni nie mam zamiaru oszczędzać, ale stolarze w okolicy oszaleli, a wykończyć w domu trzeba będzie wszystko.
Mamy zamiar wziąć metod + voxtorp.
Czemu zmywarkę trzeba będzie brać z IKEI ? Też słyszałem, że mają niezłe. Electrolux i Whirlpool.
  • Odpowiedz
@jenkins_slave: Bo Ikea ma ciut inny system montowania. Są specjalne szyny umożliwiające montaż innych zmywarek, ale często sąproblemy z tym - drzwiczki się nie trzymają w dowolnej pozycji tylko opadają czy coś. Sporo czytałem i miałem dosyć doboru tego wszystkiego a idealnie kiedy robiłem kuchnie wprowadzali nowe zmywarki, dokładnie jakie chciałem (45, 3 szyflady itd) więc odpuściłem sobie temat i kupiłem z ikei. Problem rozwiązany, działa dobrze i domywa w
  • Odpowiedz
@jenkins_slave: mają ten sam program. Zrób sobie projekt kuchni w plannerze na stronie Ikei, przemysl sprawę parę dni, umów sobie darmową konsultacje online (musisz mieć konto), wtedy powiedzą ci czy wszystko masz dobrze, czy tak jak wymyślisz może być, ustawią ci różne wypełniacze przy ścianach itd, ogólnie doszlifują projekt. Niektóre mechaniki w tym programie mogą być trudne do ogarnięcia dla laika. Potem podczas kupowania i tak ktoś z tobą porozmawia
  • Odpowiedz
@jenkins_slave: spoko, zobacz sobie też zdjęcia kuchni w mieszkaniu, miejsca wyjścia wody, kratki wentylacyjnej, żeby ustalić, gdzie zmywarka, wyciąg, itd i być przygotowanym na rozmowę. Mnie też fachowiec wykańczający mieszkanie powiedział, że dopływ wody za bardzo wystaje i nie będzie miejsca na rury na wodę do zmywarki, i że trzeba przenieść, czy wsadzić głębiej, już nie pamiętam
  • Odpowiedz
@jenkins_slave Właśnie jestem po takiej sesji.
Miałem już projekt od architekta i gościu tylko do trochę podrasował. Kuchnie zamówiłem.
Stolarz same meble wycenił na 27k a w Ikea za 24,5 mam z AGD (kuchenka, mikrofala, płyta i okap).
Do tego były teraz raty 0%.
Dla mnie nie ma sensu wydawać 30k za kawałek dykty. Wolę wziąć z Ikea mieć gwarancję a po 10 latach zrobię nową:)
  • Odpowiedz