Aktywne Wpisy
Lefty +63
co jest doktorku?
Odkąd tylko pamiętam nie lubiłam słodkich papryczek nadziewanych serem, ostre mogłam jeszcze zjeść, ale po słodkich to od razu odruch wymiotny. Pewnego dnia jednak, a był to 17 czerwca 2020 roku, miałam ogromną ochotę na owe papryczki i #!$%@?łam prawie całe dwa opakowania, w towarzystwie kanapki z szynką i keczupu. Następnego dnia chciałam spożyć dwie pozostałe papryczki, ale wszystko wróciło do normy i na sam ich widok miałam ochotę biec do kibla,
#dieta #dodzo #mikrokoksy #keto #gruparatowaniapoziomu #nauka #wiedza #dietetyka #rodzimowierstwo #antypolonizm
Lipogeneza nie oznacza odkładania wolnych kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej! Substrat, źródło nadwyżki energetycznej w kontekście przeładowania komórki lub organizmu energią ma znaczenie. :) https://youtu.be/UYokVjPpCY4
Cyt. klasyka
Stara szkoła życia, dalej rzeźbie swoje plemię zanim będę ... :)
https://youtu.be/xs7YU06AkiY?t=243
W II cz. pokaże jak się maskuje problem z gospodarka Ww-insulinowa, aby wykazać słuszność błędnych tez. Pokaże, czy Ww oraz insulina są potrzebne do odkładania KT w tkance tłuszczowej na przykładzie badania zaprezentowanego przez PoPdietetyka T. Sowińskiego. xD
Przy niewłaściwej proporcji pomiędzy BTWw nie schudniesz, ale i nie przytyjesz!
Tkanka tłuszczowa to białko, woda i tłuszcze. I to ze zmieniających się proporcji pomiędzy białkiem a wodą w tkance tłuszczowej wynikają różnice w kompozycji sylwetki.(zamglona sylwetka, kortyzol itp.) Wystarczy 1 dzień ograniczyć T (B i Ww utrzymać na tym samym poziomie), aby zadziałała "magia" i pozbyć się z "tkanki tłuszczowej" wody. :)
"Tłuszcz tworzy 60-85% masy tkanki tłuszczowej, 90-99% to triglicerydy (TAG), reszta to kwasy tłuszczowe (FA), diglicerydy, monoglicerydy, cholesterol, fosfolipidy [30,42]. Wśród kwasów tłuszczowych wyróżnia się kilka podstawowych: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolenowy. Pozostałe składniki tkanki to woda (5-30%) i białka (2-3%).
https://phmd.pl/api/files/view/198253.pdf
Hipoteza odkładania słoniny dzięki "insulinie" tłuszczowej ASP jest błędna oraz niemożliwa bez dopełniacza C3, C4. Konwersja dopełniacza C3 do ASP, który jest wrażliwy na glukozę i insulinę powoduje wyciąganie błędnych wniosków z badan. Np. posiłki tłuszczowe bez glukozy lub z niewielka jej ilością do 16-18% węglowodanów w diecie wysokotluszczowej nie skutkują podwyższonymi dopełniaczami C3 i C4, ASP. Posiłki mieszane np. 85g węglowodanów i 45 tłuszczów już tak.
http://nature.com/articles/s41598-017-01382-3
www.oapublishinglondon.com/article/900
#cukrzyca typu I i II :D
http://www.scielo.br/pdf/aem/2016nahead/2359-3997-aem-2359-3997000000229.pdf
http://ijbms.mums.ac.ir/article_5196_ef67684e766b6958c47127849298d965.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734549/
http://sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912016304805?via%3Dihub
http://jbc.org/content/274/26/18243.full
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109237
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161589015000760
https://www.nature.com/article-assets/npg/srep/2016/160104/srep18713/extref/srep18713-s1.pdf
https://link.springer.com/article/10.1007/s001250100026
Organizm potrafi odróżnić, czy ma do czynienia z kwasami tłuszczowymi pochodzenia egzogennego czy endogennego oraz potrafi odróżnić, czy acetylo-CoA tłuszcze, cholesterol, aceton jest pochodzenia glukozowego, białkowego od tłuszczowego.. A metabolizm glukozy, aminokwasów zależnie od potencjału energetycznego komórki AMPK powodowany zarówno tłuszczami egzogennymi apoB-48 jak i endogennymi apoB-100 (słonina) , może utrudniać walkę z nadwagą.
https://www.bioscirep.org/content/33/1/e00007
The dynamic scans in this study focused on the kinetics of F-AC in myocardium and liver in comparison to C-AC, theestablished tracer of endogenous acetate. These organs werechosen for analysis, because they are both highly metaboli-cally active and rich in mitochondria. There are, however,significant differences in the metabolic fate of exogenously supplied acetates.
www.academia.edu/27434820/18FFluoroacetateisnotafunctionalanalogueof11Cacetateinnormal_physiology