Wpis z mikrobloga

Mam pewne ciekawe skrypty w php, które mają współpracować z bazą danych i ze względu na swój charakter "top-secret" nie mogą być odpalane na moim głównym serwerze, rozwiązane to musi zapewniać serwer (Apache), obsługę php i zintegrowaną bazę danych najlepiej z phpMyAdmin dla wygody.
W związku z tym miałem do wyboru kupno Raspberry pi 4 lub gotowego rozwiązania z ekranem dotykowym. W pierwszym przypadku potrzebna byłaby malinka (200zł), ekranik z dotykiem (150zł?) oraz dodatki - np radiatory, zasilacz itp... W drugim - np. tablet z procesorem Atom Z3740 lub podobnym. Cena drugiego rozwiązania oczywiście niższa (używany - 200 zł). A wydajnościowo? Nie znalazłem porównania, na logikę wydaje mi się, że Atom szybszy.
Jak myślicie, która opcja lepsza?

#komputery #programowanie #raspberrypi #php
  • 6
@Saly: Myślę, że skrypty te mogą wymagać dość znacznej ilości obliczeń na dużym zbiorze danych. W międzyczasie różne rzeczy będą zapisywane w bazie danych. Ekran dotykowy może służyć prezentacji wyników w formie strony internetowej w przeglądarce z opcją auto-refresh, być może też jakaś niewielka interakcja.
@mathmed: ok, czyli nie żadne skrypty tylko normalna aplikacja webowa. Teraz pytanie: co to za dane, skąd one się biorą, jak duży jest duży zbiór danych, czemu akurat taki stack technologiczny, czemu to wszystko musi być wbudowane w tablet: czy nie można postawić tego gdzieś indziej a tablet służy jako wizualizacja?