Aktywne Wpisy
wqeqwfsafasdfasd +195
Podawajcie swoje przykłady "genialnych rad" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
„Każdy jest kowalem swojego losu” – wujek, który po upadku komuny wyniósł z zakładu dwie tokarki i toczył dla Niemców z taką przebitką, że w dwa lata postawił 250-cio metrowy dom.
„Żeby kogoś poznać musisz wyjść z domu” – młoda koleżanka, która ma branie nawet w
„Każdy jest kowalem swojego losu” – wujek, który po upadku komuny wyniósł z zakładu dwie tokarki i toczył dla Niemców z taką przebitką, że w dwa lata postawił 250-cio metrowy dom.
„Żeby kogoś poznać musisz wyjść z domu” – młoda koleżanka, która ma branie nawet w
Czy ja zrobiłem coś źle xD?
Rozpocząłem swoją pierwszą prawdziwą pracę w dużej firmie (korpo) i już #!$%@? w drugi dzień.
Starszy pracownik się do mnie przyczepił, że za często chodzę na przerwę (?)
Według kodeksu pracy jak czytałem to na każdą przepracowaną godzinę przysługuje 5 minut odpoczynku. To też wstaję na te 5 minut i idę sobie do kuchni nalać wody czy spacer zrobić i się rozruszać, a żeby przed 30stką nie zejść na zawał przy komputerze. A kolega który obok mnie pracuję, że za często chodzę na przerwy.
Wytłumaczcie mi jak to w końcu jest? Kodeks pracy jedno a rzeczywistość drugie?
I jak jest z długą przerwą? 15 minut ustawowo jest wliczane w dzień pracy, prawda?
#pytanie #pracbaza #korposwiat
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6131c9bebc7a97000abff0fb
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
@AnonimoweMirkoWyznania: Co godzinę masz 5 minut odpoczynku OD MONITORA.
Absolutnie MASZ OBOWIĄZEK wykonywać
A to że kodeks pracy był pisany pod fabryki azbestu a nie korpo to inna sprawa. :)
@AnonimoweMirkoWyznania: Chłop co pisze.
@graf_zero: Ciekawe jaką pracę może wykonywać klepacz excela nie patrząc w monitor, korytarz chyba na szybko zamieść xD
Przez myśl, by mi nie przeszło, żeby się tak do kogoś #!$%@?ć. Przy pracy umysłowej liczą się tylko efekty, nie ma znaczenia czy siedzisz przy biurku 10min czy 8h, ale janusz jak kogoś łancuchem do biurka nie przypnie to się udusi.
Ok to mam 5 min przerwy od monitora, czyli co nadal siedzę (niszczę swoje stawy, układ krążenia) i patrze się bezmyślnie za okno xD? Bo nie mam żadnych papierów, klepie w komputer
Zaakceptował:
@AnonimoweMirkoWyznania: (╯︵╰,)
@AnonimoweMirkoWyznania: to już musisz ustalić z przełożonym.
na każdą godzinę ciągłej pracy z monitorem przysługuje Ci 5 minut przerwy i nie idźmy samemu w Janusza Alfa, że jak masz przerwę od monitora to masz sobie wydrukować i przeglądać na papierze, mało kto ma problem z tym, że pójdziesz w tym czasie do kuchni, bo po to ona jest.
Jeżeli twoja specyfika pracy wygląda tak, że nie wyrabiasz godziny ciągłej pracy przy monitorze, bo nie wiem np trzeba się przejść do kolegi na inne piętro czy na magazyn albo masz zebranie, to wtedy Ci taka przerwa nie przysługuje.
Ogólnie korpo jest pod tym względem raczej wyluzowane oczywiście jeżeli po pierwsze wyrabiasz się z robotą, a po drugie to jest 5-10 minut na godzinę, a nie przerwy po 20 minut.
Jeżeli mają z tym problem, to raczej trafiłeś na januszex, bo tak to jest kodeks pracy, a
@AnonimoweMirkoWyznania: Ty sobie lepiej przeczytaj ten kodeks jeszcze raz
I to dokładnie bo jak zaczniesz rzucać paragrafami (których nie znasz) to druga strona może zrobić to samo