Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@krne: tak to wykop a ja z zawodu jestem dyletantem. Oczywiście jestem otwarty na wymianę argumentów na każdy temat i osoba o dużej wiedzy w temacie rozkłada mnie na łopatki. Ale to trzeba się wykazać a nie rzucić hasło że ogólniki
  • Odpowiedz
  • 0
Mhh jakby ludzie nie siedzieli na wykopie tylko pracowali to PKB byłoby większe.

@Halbr Tylko, że odpoczynek jest niezbędny do produktywnej pracy, poza tym ludzie powinni być wolni i spędzać czas jak chcą. Ty z kolei chcesz im zabrać tę wolność, co dodatkowo narazi państwo na straty. Za jednym zamachem postulujesz dwie niedobre rzeczy.

Nie możesz głupich wydatków usprawiedliwić innymi głupimi wydatkami. Polska się zadłuża, a wiele sektorów jest niedofinansowanych. Wszystkie głupie
  • Odpowiedz
@Halbr: NATO zobowiązuje nas do wydawania na wojsko minimum 2% PKB. Wydajemy 2.1% czyli 49mld zł. Tego raczej nie da się odchudzić. Osobiście uważam że 2% z tej kwoty można przeznaczyć na podstawowe, praktycznie szkolenie wojskowe dla cywilów. To tylko moja opinia. Jeśli kogoś boli zamordyzm, to jestem gotowy poprzeć także sfinansowanie takiego szkolenia fakultatywnie dla chętnych nawet przez prywatne firmy i wdrożyć promocje np na zajęciach przysposobienia obronnego.
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1 Mi dalej szkoda przeznaczać na to pieniądze, nawet w ramach przerzucania środków wewnątrz budżetu wojskowego. Nie wierzę w skuteczność tych działań, a przede wszystkim w potrzebę ich obecności. Ale tutaj nie jestem znawcą, więc pozostawiam to do oceny ekspertów.
  • Odpowiedz
@zibizz1

Kasę powinno się ściągać od studentów którzy częściowo lub warunkowo powinni finansować studia, to wytępiłoby słabe uczelnie i zwiększyło szacunek do tego co obecnie oferuje państwo.

O czym Ty chłopie gadasz... Wiesz jakie są realia studiów? W jednej z lepszych polskich uczelni technicznych, na jednym z jej najlepszych wydziałów pracuje beton który nie nadąża za rynkiem i nie zmienia swoich materiałów od 10, 15, 20 lat. Wychodząc masz papier, a w
  • Odpowiedz
@Danicen: Oczekujesz podziękowania od państwa za to że wziąłeś marny jakościowo produkt edukacyjny o wartości 6-10 tys./rok za darmo? Tu właśnie widać że częściowe finansowanie studiów przez studentów jest potrzebne. Student to ma być klient a nie pies któremu rzuca się ochłapy i płacze że mało smaczne.

Jeśli chodzi o problemy które poruszyłeś to Polska nie różni się wiele od innych krajów. Oczywiście jeśli chodzi o komputer, telefon czy samochód na
  • Odpowiedz
@zibizz1 Oczekuje stabilnego rynku pracy i adekwatnego wynagrodzenia, które nie będzie topnieć w oczach przez podwyższanie cen, spowodowane finansowaniem patusiarni w celu kupowania głosów przez nieudaczników zasiadających w rządzie i narzekających że ich miesięczna pensja, która wynosi tyle ile zarabia przeciętny człowiek po studiach rocznie, jest niska, bo w Niemczech politykom płacą lepiej. Tu właśnie widać, jak kompetentne są osoby wypowiadające się na temat młodego pokolenia i jak rozumieją ich realia życia.
  • Odpowiedz
@Danicen:

Ile masz lat, co?

Prawdopodobnie nie wiele więcej niż Ty.

Napisałem nie licząc aut i elektroniki. Jeszcze by tego brakowało żeby ludzie którzy maja w kraju największy koncern motoryzacyjny importowali szroty. No i nie trudno być gorszym od 4tej gospodarki na świecie.
Tak produkty żywnościowe, szczególnie warzywa i owoce. Różnice nie są duże bo to można łatwo przewieźć a niemiecki rolnik dostaje 25% więcej do ha niż Polak. Ale usługi
  • Odpowiedz
Też jestem za obowiązkowa krótka służba wojskową mimo że nie chciałbym jej odbywać. Bardziej w stylu szkolenie 1-4 tygodnie płatne. Czyli bezpłatny urlop u pracodawcy i ekwiwalent utraty dochodu od państwa.

@zibizz1: Na grzyba? Służba wojskowa to przede wszystkim złamanie człowieka tak, żeby potem w razie czego zginął na rozkaz. W 4 tygodnie może się to nie udać ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@GienekZFabrykiOkienek: ale mi nie chodzi o panie mózgu tylko o zwykle szkolenie praktyczne. WOT ma np na takie co trwa 16 dni po 12h. Uważam że lepiej mieć 100tys zawodowych żołnierzy i cale społeczeństwo po takim szkoleniu niż tylko 150tys zawodowych i zerowe pojęcie cywilów
  • Odpowiedz
@GienekZFabrykiOkienek: Bo większość ofiar w trakcie konfliktu zbrojnego to cywile. Nie mają zielonego pojęcia jak postępować. Nawet jeśli najlepsze wyjście to #!$%@?ć to dobrze żeby wiedzieli kiedy i w która stronę. Zresztą jak ktoś kto wszedł na rynek pracy i mieszka w wynajmowanym mieszkaniu to nie dziwie to takie podejście jest uzasadnione, natomiast jak ktoś ma jakiś majątek to im więcej na ten majątek pracował tym rzadziej będzie wybierał ucieczke
  • Odpowiedz
@zibizz1:

Prawdopodobnie nie wiele więcej niż Ty.

Tym bardziej jestem zdziwiony Twoim rozumowaniem.

Napisałem nie licząc aut i elektroniki. Jeszcze by tego brakowało żeby ludzie którzy maja w kraju największy koncern motoryzacyjny importowali szroty. No i nie trudno być gorszym od 4tej gospodarki na świecie.

Tak produkty żywnościowe, szczególnie warzywa i owoce. Różnice nie są duże bo to można łatwo przewieźć a niemiecki rolnik dostaje 25% więcej do ha niż Polak.
  • Odpowiedz