Wpis z mikrobloga

Jestem fanem Firefox'a od zawsze. Ba, nawet pracowałem kiedyś dla Mozilla. Ale ostatnie bezsensowne zmiany w UI mnie kompletnie odpychają. Uwielbiałem skondensowany UI jaki kiedyś oferował #firefox, teraz na każdej zakładce mam niepotrzebne napisy o autoodtwarzaniu, zamiast albo ikony, albo nie wyświetlaniu niczego jeśli to było domyślne zachowanie. Takie małe pierdoły jak zmiana nazw elementów menu kontekstowego lub wywalanie z niego rzeczy które były przydatne (opcja pokazania obrazka - ale teraz chyba to przywrócili na szczęście) drażni mnie.
Jako profesja, siedzę na pograniczu game developmentu i web developmentu (utrzymuje porty gier C++ na przeglądarkach, dzięki #webassembly) - i mam absolutny brak zrozumienia dlaczego Mozilla nie inwestuje w zestaw narzędzi do debugowania WASM z DWARF (Chromium to obsługuje od wersji 89).
Więc robię testową przesiadkę. Ale nie na #chrome ale na #edge - trochę strzelając, że jeżeli wyciągnęli VS Code na taki fajny tool z Atoma, to i z przeglądarką sobie poradzą.

#przegladarki

Jakbyś mógł wybrać przeglądarkę na nowo. Jaka by to bytła?

• Chrome 7.1% (5)
  • Firefox 32.9% (23)
  • Edge 21.4% (15)
  • Opera 11.4% (8)
  • Brave 12.9% (9)
  • Vivaldi 4.3% (3)
  • Safari 7.1% (5)
  • Waterfox 0% (0)
  • PaleMoon 2.9% (2)
  • Lynx 0% (0)

Oddanych głosów: 70

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trzeci: Szczerze to nie wiem co niektórym przeszkadza w tym nowym wyglądzie. Dla mnie motywy są dużo spójniejsze, wprowadzono ciemny wygląd menu kontekstowego i stron wbudowanych przeglądarki itd. Kolory można nawet dostosowywać dedykowanym rozszerzeniem. Można bardzo dużo dostosować ręcznie stylami lub znaleźć gotowe rozwiązania w sieci łącznie z przywróceniem starego wyglądu.

Rzeczy, które wymieniłeś jak motyw skondensowany już przywrócili i nie wyświetla się w nim druga linia z napisem "odtwarzanie".
  • Odpowiedz