Wpis z mikrobloga

Hej mirki. Czy legalne jest zawarcie umowy zlecenie dodatkowo do umowy o pracę u tego samego pracodawcy pracując na tym samym stanowisku? Wydaje mi się że nie. A jeżeli pracodawca omija prawo zlecając innej firmie zatrudnienie pracownika na podstawie umowy zlecenie i zlecenie pracy typowo etatowej tej która wykonuje cały czas w owej firmie ale np. ma urlop xd w sensie idę na urlop ale nie mam planów. Pracodawca się pyta czy chce sobie dorobić a ja że ok. I daje mi kontakt do firmy zewnętrznej ktora daje mi przez dwa tygodnie umowę zlecenie i robię to samo co zawsze w tej robocie. Jak do tego ma się prawo? Xd
#praca #pytanie #prawo #prawopracy
  • 10
@panpikuss wiem. Na Googlach od razu w podpowiedziach było dyżur xd
trochę szkoda bo żal mi rezygnować z umowy o pracę i benefitow a chciałbym i jeden dzień więcej robić. W taka sobotę np. no ale nie da się. A pracodawca mi nadgodzin tyłu nie da xd
@bajerek
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Simfecstio: Moja poprzednia firma pozwalała na umowy zlecenia dodatkowe, ale tylko jak dotyczyły innych obowiązków niż UOP. Na te same się nie zgadzali.

Ekspertem nie jestem, ale jeżeli chcesz tylko dorobić sobie podczas urlopu, bo nigdzie nie jedziesz to zatrudnienie się przez inną firmę nie powinno być nielegalne. W końcu możesz pracować w kilku miejscach jednocześnie, a firma matka jest kryta, że obowiązkowego urlopu ci udzieliła. Równie dobrze mogłeś wyjechać na
@Tytanowy_Lucjan: W sensie możesz pracować podczas urlopu to oczywiste, od lat tak robie xd ale nie powinieneś pracować w tej samej firmie w ktorej masz urlop xd na umowie zlecenie na tym samym stanowisku. Dla mnie to głupota bo te obostrzenia ktore sa dla pracownika jednak troche irytują. Albo fakt, że nie możesz mieć 1.5 etatu w jednej firmie xd Tylko i wylacznie umowa zlecenie. Albo to, że jak pracodawca chce
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Simfecstio: Cóż prawo pracy niby ma chronić, ale czasem przeszkadza. Tak samo jak niby daje ci 3 miesiące bezpiecznej pensji jak ktoś chce się wywalić z pracy, a jednocześnie uwiązuje do krzesła jak znalazłeś coś lepszego, a masz szefa #!$%@?, który cię nie puści za porozumieniem, więc zostaje dyscyplinarka i widmo pozwu za utracone korzyści z powodu twojego porzucenia pracy.

W przypadku urlopu miało to na celu zabezpieczenie ludzi przed szefami,
@Tytanowy_Lucjan: o #!$%@? xd ale mam podobnego kumpla. Bierze urlop raz w roku na tydzien i jedzie nad jezioro z kumplami, czesto ze mna xd no i tak od 10 lat. Zero innych urlopów, zero urlopów na żadanie. Mówił, że nie potrzebuje więcej urlopu. Później przez rok miał umowe zlecenie to nie wyjechał nigdzie. Mówił, że będzie straty. Im szybciej sobie uświadomisz, że Twój czas to pieniadz tym lepiej. Wielu kumpli
@Tytanowy_Lucjan: Hehe nie no, tak naprawdę to mam dwie. Jedna na weekendy a druga w tygodniu ale mogę sobie je calkiem mocno dostosowywać. Niestety nic konkretnego nie umiem i już mi się nie chce tyle robić. Moim marzeniem teraz jest znaleźć normalną pracę plus chyba własna dzialalnośc i uber. Mam kilku znajomych co jeżdżą u partnera i byłoby fajnie sie dogadać i być ich partnerem. Zawsze jakiś pieniadz. Niestety nie zarabiam