Wpis z mikrobloga

Jako że już za rogiem nowe platformy oparte na DDR5 i nowe podstawki zarówno od #intel jak i #amd niekompatybilne wstecz, którą z tych firm wybrać OBECNIE do kompa za 3-4 tysie? Oczywiście GPU licząc osobno w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°) Cel to gry FPS (Battlefield, CoD itd), Strategie, RPG i wszystko inne w co źle gra się na konsoli. Normalnie raczej brał bym AMD ale #!$%@?ą mnie tymi cenami R5 3600 i 5600X, nowe APU też szału nie robią.

#komputery #pcmasterrace
  • 6
@L3gion: Weź sobie coś pod ddr4. Ddr5 będą holendernie drogie na starcie i przyrost tej wydajności nie będzie wielki na początku ze względu na wysokie CL i niewiele wyższe mhz. Słyszałem, że Alder Lake będzie obsługiwać DDR5 oraz DDR4 więc na twoim miejscu poszedłbym w ddr4 i alder lake jak za tą kwotę. Kiedyś jak ddr5 stanieją albo będa znacznie szybsze to wtedy bym wymienił. Poza tym Alder lake będzie sporo
Normalnie raczej brał bym AMD ale #!$%@?ą mnie tymi cenami R5 3600 i 5600X, nowe APU też szału nie robią.

@L3gion: To sobie zobacz na ostatnie ceny Inteli - i5-11400F za 917 zł i to w jednym miejscu na allegro, dalej od 975 zł, w takim x-kom w ogóle niedostępne. i7-11700F od 1600 zł, taniej kupiłem tego procka z płytą główną ¯\_(ツ)_/¯