Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś ten eksperyment z wycinką lasów? Ostatnio w Polimatach usłyszałem argument, który już wcześniej się przewijał w dyskursie publicznym dotyczącym ekologii (może nawet nie tyle argument co pewna wizualizacja problemu). Według tego eksperymentu w bardzo małym czasie znika powierzchnia lasów wielkości boiska do piłki nożnej. W Polimatach mieliśmy do czynienia z wartością 5 boisk do piłki nożnej w ciągu 17 sekund. Przyjmijmy jednak, że będą to mniejsze ilości.

Wpisałem w Google frazę "las wielkości boiska piłkarskiego" i tam mamy już trochę inną wartość, jedno boisko co 6 sekund. W takim razie przejdźmy do obliczeń:
1. Boisko do piłki nożnej mierzy około 105 na 68 metrów. 105x68=7140
Standardowe boisko ma w takim razie 7140 metrów kwadratowych
2. Teraz policzmy tę liczbę w skali roku: 1 boisko co 6 sekund = 10 boisk co minutę = 600 boisk co godzinę = 1440 boisk co 24 godziny = 525600 boisk co roku
3. Teraz pomnóżmy liczbę boisk na rok o ich powierzchnię. 525600x7140=37527840000
4. Tak więc co roku wycinane jest 37 527 840 000 metrów kwadratowych lasów.
5. 37 527 840 000 metrów kwadratowych to 37 527.84 kilometrów kwadratowych.
6. Na świecie powierzchnia lasów sumarycznie wynosi 39 000 000 kilometrów kwadratowych
7. Żeby wyciąć wszystkie drzewa na świcie potrzeba 39.000.000÷37.527=1039 Do wycięcia wszystkich lasów na świecie przy obecnym tempie potrzeba 1039 lat.

No i stąd pytanie, czy faktycznie jest to tak kiepsko? Oczywiście kwestia zmian klimatu to ważny temat i pomimo tego, że wycinka odpowiada za mniej więcej 7% emisji CO2 od 1900 roku [1.], co oczywiście potęguje fakt, że na miejsce tych lasów sadzi się emitentów w postaci pól. Jednak sumarycznie imo nie jest tak źle, tym bardziej, że w Europie już od jakiegoś czasu zalesienie rośnie i pewnie to samo stanie się za kilkanaście/kilkadziesiąt lat w reszcie świata wycinającej lasy.

Nie mówię, że należy propsować wycinanie lasów, bo nie, ale proporcję do tego jaki to problem i jakie są inne problemy związane ze środowiskiem jest w mojej opinii nieadekwatne.

1. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C79356%2Cemisja-co2-zwiazana-z-wycinka-lasow-kilkakrotnie-nizsza-niz-zakladano.html

#globalneocieplenie #ekologia #zmianyklimatu #las
  • 2
@OktawianAugust: Nie wiem po co się bawisz w takie obliczenia od dupy strony zamiast po prostu sprawdzić w jkaim tempie są wycinane lasy. To są poważne zniszczenia. I nawet jeśli kiedyśtrend się odwróci jak w Europie to nie odzyskamy tak łatwo naturalnych lasów. W Europie jużich praktycznie nie ma. Wszystkie te gatunki które przez to wyginą już nie wrócą.