Wpis z mikrobloga

@Marathora: bo jest dużo szybciej i prościej. Arduino jest dla początkujących, jeżeli ktoś nie ogarnia to pewnie nawet niewiele drożej wyjdzie Arduino niż programator, kilka spalonych Atmeg i reszta potrzebnego sprzętu.

Z resztą liczyłem kiedyś że jakby to wszystko osobno kupować to w ogóle nie jest taniej (programator, uC, stabilizator napięcia, konwerter USB <-> RS232 i parę innych rzeczy które tam są na płytce), inna sprawa że też nie każdy
  • Odpowiedz
@Marathora: atmega328 + ft232 + stabilizatory + płytka prototypowa / goldpiny / jakieś pcb wychodzi około tyle co klony, ale kupując oryginał przyczyniasz się do rozwoju projektu, który robi się dosyć popularny (nawet intel ostatnio się do tego przyłożył).
  • Odpowiedz
@Caroo: @grabaz: jeśli dla początkujących to jeszcze zrozumiem. Lub do testów. Ale do jakichś poważniejszych zastosowań i tak lepiej sobie zrobić płytkę samemu. Np układ do sterowania paskami led na 9 kanałów o sporej mocy - i tak musiałbym zrobić płytkę z mosfetami i driverami, więc łatwiej zrobić od nowa:)

Stabil kosztuje 3zl, atmega 10zl, max232 ostatnio po 2,5zl kupowałem. Płytki robię sobie sam na positivie. Programator poskladamem
  • Odpowiedz
@Marathora: wiadomo że do prototypowania, chociaż często jak się widzi projekty z USA itd to burżuje kupują osobne Arduino do każdego projekciku :) Co kto lubi jak komuś nie szkoda pieniędzy to nawet nie jest to takie głupie w niektórych przypadkach.
  • Odpowiedz
@krukers: Nie jest jeszcze dostępny ponieważ elementy tego starterkitu były dużo razy zmieniane, negocjowałem ze sklepem jak najlepszy zestaw, więc części elementów jeszcze nie ma ale myślę, że jutro już powinien być :)
  • Odpowiedz
Jeżeli ktoś pragnie się rozwijać w tej jakże niezwykłej dziedzinie elektroniki polecam stworzenie własnej płytki bez arduino (niekoniecznie trzeba lutować, można złożyć zestaw na płytce prototypowej). Ponadto zaawansowanym polecam naukę Assemblera - przydaje się przy niewielkich mikrokontrolerach i przy sporych projektach,
  • Odpowiedz