Wpis z mikrobloga

Artur Dziambor własnie tłumaczy w TVN24, że Konfederacja nie mogła się sprzeciwić Lex TVN, bo podobno wszyscy im zarzucają bycie przystawką Tuska. Ktoś kiedyś słyszał w ogóle o takich zarzutach? Bo o zarzucaniu im bycia podnóżkami PiS to słyszałem, zgoda, ale że z opozycją?

I najgorszy jest wniosek, jaki on przedstawia - Konfederacja nigdy nie będzie mogła głosować ani z PiS, ani z opozycją, bo są niewolnikami własnego elektoratu, który wymaga od nich bycia w poprzek wszystkich. Przecież ta partia to jakiś żart i nowe poziomy populizmu, jakiego nawet PiS nie osiągał, w dodatku mówiąc o tym tak otwarcie.

Moglibyśmy zrobić dobrze, ale nie zrobimy, bo Tusk tak chce. Super partia xD

#neuropa #bekazprawakow #konfederacja #polityka
  • 58
@qluch: Czyli mówisz, że ta informacja istnieje wyłącznie w waszych środowiskach, tzn że najprawdopodobniej sami tą plotkę politycy rozpuścili, aby wytłumaczyć to wspieranie PiS, jakim de facto było wstrzymanie się od głosu? W sumie racja, to brzmi zupełnie w ich stylu.

@Azaajaszz: Ja byłem przekonany, że Konfederacja ma zbyt dużego gwoździa w mózgu, aby ktokolwiek rozważał współpracę z nimi bez wcześniejszego szczepienia na tężec. Tyczy się to też wyborców, którzy
Czyli mówisz, że ta informacja istnieje wyłącznie w waszych środowiskach, tzn że najprawdopodobniej sami tą plotkę politycy rozpuścili, aby wytłumaczyć to wspieranie PiS, jakim de facto było wstrzymanie się od głosu? W sumie racja, to brzmi zupełnie w ich stylu.

@TenTypZez: to o czym mówię to są wyniki sondażu. Nie wiem kto go zamawiał. Nie będę szurem i szukał pisowskiej propagandy w konkretnym sondażu poparcia partii. ¯\_(ツ)_/¯
oczekuję, że Konfederacja nie będzie brała działu w wojnie bandy czworga.

@qluch: z drugiej strony debata o TVN to typowa wydmuszka, która odciąga uwagę. Nie lepiej było jak najszybciej zabić ten temat i zająć się poważnymi sprawami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Azaajaszz: Dla mnie to w sumie dużo nie zmienia. Efekt jest taki, że jakkolwiek by nie było to zgodne z ich programem, to nie bedą mogli zagłosować na nic, na co zagłosuje PO, ot tak, dla zasady. Bo wyborcy im nie wybaczą. Tylko kto ma korzyść z takiej partii, skoro nawet nie wyborcy, gdyż wstrzymując się od głosu za każdym razem zbyt produktywni nie są?
@qluch: Pytanie do ciebie, bo jestem ciekawy, jak to postrzegają wyborcy. Konfederacja obecnie robi wszystko tylko pod sondaże, o czym mówi dość wprost. Tak z twojej perspektywy, to jaki jest sens w tym, aby oni ciągle walczyli o głosy swojego aktualnego elektoratu, skoro dalej są ograniczani z dwóch stron? Narodowcy oczekują bycia antyPO, a Korwin antyPIS i w rezultacie jedyne co mogą robić, to pobierać pensje i organizować jakieś polityczne happeningi.
@TenTypZez przecież o byciu przystawką Tuska to jedynie trąbi TVP, więc chyba Dziambor i reszta za dużo telewizji oglądają xD

Zresztą przy tej partii zostali jedynie fanatycy i ludzie co by mogli brać udział w zawodach dla debil xD
Tak, to jest super partia dla mnie i 10% społeczeństwa. Także głosuj sobie na bandę czworga ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@qluch: Ale godzisz się w tym momencie, że o wynikach głosowań Konfederacji decyduje Tusk, skoro automatycznie mają głosować inaczej xD Znamienne jest również, że walkę o wolność słowa i wolność gospodarczą uznajecie za walkę "kogoś innego".
Tak z twojej perspektywy, to jaki jest sens w tym, aby oni ciągle walczyli o głosy swojego aktualnego elektoratu, skoro dalej są ograniczani z dwóch stron?

@TenTypZez: tutaj chodzi o efekt krewetki. Niby obrzydliwe ale jak nie spróbujesz to nie wiesz.

Spora część wyborców ma problem z zagłosowaniem na Konfederację ponieważ mają jakąś blokadę związaną z przyzwyczajeniem do głosowania na kogoś z bandy czworga. Efekt ten nie ma jakiegoś większego sensu
Spora część wyborców ma problem z zagłosowaniem na Konfederację ponieważ mają jakąś blokadę związaną z przyzwyczajeniem do głosowania na kogoś z bandy czworga. Efekt ten nie ma jakiegoś większego sensu po prostu jest.

@qluch: Skąd ten pomysł, że są w ogóle jacykolwiek ludzie, którzy się zastanawiają nad głosowaniem na Konfederację poza PiSem? Dla ludzi absolutnie wykluczające jest ich podejście do spraw światopoglądowych. Nigdzie poza Konfederacją i PiS nie ma aż takich
@TenTypZez: Owszem, chociażby środowiska narodowe. Młodzież Wszechpolska uważa Młodych dla Wolności wręcz za lewaków. Robert Bąkiewicz wprost wezwał (kolegę) Winnickiego do poparcia ustawy medialnej.
Wstrzymanie się od głosu to jedyny dopuszczalny konsensus w tej sprawie.
@TenTypZez: Mają.
Ci co zagorzalsi prawicowcy żądali poparcia ustawy.
Stanęło na wstrzymaniu się.
Nikt nie jest do końca zadowolony - czyli wyszedł im całkiem niezły kompromis.
Jak dla mnie - wyborcy Konfederacji - Konfa rozegrała to po mistrzowsku.
@Prezes_Rafatus: No tylko w praktyce wstrzymanie się w tym momencie było poparciem. Sprawa przechodziła w takich okolicznościach, gdzie musieli zdawać sobie sprawę, że ich głosy mogły być decydujące i wstrzymując się dawali szansę PiS na przepchniecie tego. Więc to nie jest kompromis, to jest pójście na rękę narodowcom + fikołek aby wytlumaczyc sie wyborcom.
Skąd ten pomysł, że są w ogóle jacykolwiek ludzie, którzy się zastanawiają nad głosowaniem na Konfederację poza PiSem? Dla ludzi absolutnie wykluczające jest ich podejście do spraw światopoglądowych

@TenTypZez: A skąd pomysł, że ludzie nie zmieniają swoich poglądów pod względem światopoglądu. Ja jestem przykładem jak z lewicowego światopoglądu zmieniłem na prawicowy. Ludzie z wiekiem właśnie stają się prawicowcami w kwestii światopoglądowej. Po prostu dorastają. ( ͡° ͜ʖ ͡°
@TenTypZez: Nie?
Wstrzymanie się - oznacza wstrzymanie.
I jaki fikołek?
Mamy demokrację.
Przyszłość Konfedercji zależy od łaski wyborców. Jeżeli ci uznają, że Konfederacja nie spełnia pokładanej w nich nadziei (bo np. głosuje z PiS-em, albo głosuje z totalną opozycją) to w następnej kadencji nie ma Panów Posłów w Sejmie.
Ze wszystkiego co robią posłowie muszą się tłumaczyć nam - wyborcom, bo na tym polega ich praca.
To my jesteśmy ich pracodawcami.
Tak, to jest super partia dla mnie i 10% społeczeństwa

@qluch: To zabawne. Wiesz, jak od 2019 roku piszę że Konfa #!$%@?ła głową o szklany sufit i fizycznie nie jest w stanie przeskoczyć progu 6-9% poparcia, bo nawet nie próbuje przekonać do siebie kogokolwiek spoza korwinowsko-narodowego elektoratu - to kuce na mnie krzyczały że jestem idiota i #!$%@? się znam, a Konfa zaraz będzie miała 15%, 20%, 30%.

Fajnie teraz widzieć,