Wpis z mikrobloga

Jak zarabiać 15k w rok #porada dla tych co nie mają żadnej koncepcji na siebie.
Wymagania
-Wyższe wykształcenie najlepiej dowolne techniczne
-Gadka bo praca to głównie komunikacja z ludźmi
-Mieszkanie w dużym mieście to plus

W #it jest sporo ról, które nie są stricte techniczne a osiągają podobne płace jak nie lepsze niż #programista15k .
Z tych kilku ról to:
-DevOps
-Tester manualny
-Tester automatyczny
-Product owner
-scrum master
-Technical writer
-project manager

Z tych ról wykluczmy osoby które faktycznie muszą mieć pojęcie o technologii. Zostają:

-Tester manualny
-Product owner
-scrum master
-Technical writer

Spośród tych odrzucę technical writera bo trzeba moim zdaniem mieć talenty humanistyczne, żeby się w tym spełnić. Poza tym względnie kiepsko płatne i nikt nie chce się z tym chyba grzebać. Aczkolwiek najmniejsza odpowiedzialność.

Tester wymaga niestety często trochę wiedzy technicznej i większej ilości certyfikacji a i ścieżka do dobrych zarobków jest nieco dłuższa.
Zostają dwa scrum master i product owner.
To są idealne pozycje na start. Z czego scrum master moim zdaniem jednak bez doświadczenia w IT to chujnia więc ciężko wskoczyć bez żadnego backgroundu.
Natomiast product owner to coś co względnie łatwo osiągnąć.
Robisz jakiś kursik, certyfikat online do poczytania jedna książka i kilka artykułów i jedziesz z tematem.
Trochę podrasować CV że w poprzedniej pracy reagowałeś na feedback klienta albo użytkowników i pisałeś jakąś dokumentację i tyle.
PO głównie zbiera nowe wymagania i ustala, które są najistotniejsze. Moim zdaniem najłatwiejsze spośród powyższych ról przynajmniej z technicznego punktu widzenia a hajsik bardzo dobry. Dodatkowo z tego jest łatwa ścieżka na scrum mastera czy product managera a nawet project managera.
#praca
maszfajnedonice - Jak zarabiać 15k w rok #porada dla tych co nie mają żadnej koncepcj...

źródło: comment_1628860838dqF6KG3yp5XFVR52D1mnu1.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masz_fajne_donice: tester manualny nie musi miec umiejętności technicznych? Gdzie?
W każdej firmie jak zatrudnialismy manuala (nawet entry czy junior level) to min. była znajomość SQL, REST, podstawy Basha, sylabus ISTQB. Zwykle jak mielismu takie stanowisko, to bylo okolo 200 zgloezen z czego połowa umiala te zagadnienia.
  • Odpowiedz
@JesusOfSuburbia: Dlatego napisałem w rok a nie miesiąc. Po miesiącu idziesz na niską stawkę po roku już możesz aplikować za 15k. Na b2b 15 k to nie jest dużo teraz. Ta rola naprawdę nie jest skomplikowana.

@ProgramistaCalkiemSporoK: Jak napisałem:

Tester wymaga niestety często trochę wiedzy technicznej

Są firmy które zatrudniają bez wiedzy technicznej testerów. Do klikania po aplikacji. Zależy kto ma jaki produkt. Ale zgadza się bez żadnej
  • Odpowiedz
PO to spoko rola ale trzeba mieć zestaw skilli miękkich (dobra gadka, asertywność) oraz jakas wiedzę domenową na temat rozwijanego produktu.
  • Odpowiedz
@zbinior: Wiedza domenowa to banał na początek. Na rozmowie kwalifikacyjnej ogólnie parę zdań powiesz i git. Na początek przy niższych widełkach. No i czasem jest tak specyficzna że nikt jej prawie nie będzie miał to mało kto to sprawdza. Przy wyższych jak będziesz seniorem to wpadnie samo przy wcześniejszej pracy.
Zestaw skilli miękkich - wypisałem w wymaganiach. Tak to praca dla ludzi, którzy lubią i umieją się komunikować.
  • Odpowiedz
DevOps to nie jest stricte techniczna rola?

@yggdrasil: DevOps to osoby które w dużej części dbają o odpowiednią komunikację, praktyki i procesy w firmie. Monitorowanie sytuacji na produkcji, rozwiązywanie problemów.
Ja mam wrażenie że to 20% kodowania a reszta to inny typ zadań chociaż się tym nie zajmowałem ale pracuję z takimi ludźmi.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Cooooooo? Chyba mówimy o czym innym DevOps to programista + admin. DevOps to tez metodologia. Jeżeli chodzi o role to jest to od administratora chmury czy jenkinsa do w pełni rozwiniętego devopsa, który tez rozumie Kod i potrafi programować. Jest to rola stricte techniczna, wymaga nawet większej wiedzy i obeznania niż rola programisty. Zreszta widać to w zarobkach, najczęściej devopsi zarabiają więcej.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: No widać zależy od tego jak firmy sobie zdefiniują tę rolę. U nas bardziej admin support i dla klienta i dla programistów ale też zajmują się optymalizacją procesów przez narzędzia skrypty itd. Może racja że to jednak techniczna rola - raczej wymieniłem bo to coś nowego innego niż programista.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: taaa i nazywało się DevOps 12 lat temu? Poza tym jak coś ma 12 lat i było tego garstka wtedy to dalej jest coś nowego.
Ja w branży jestem też coś koło tego i kilka lat temu nie słyszałem nawet takiego sformułowania.
Poza tym jest duża szansa że byłeś po prostu adminem który dorobił sobie plakietkę DevOps i myśli że to to samo. Wielu tak robi. Bo lepiej brzmi
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Nazwa to rzecz wtórna. Stricte adminem akurat nie byłem, mam background programistyczny i zawsze pracowałem w zespole programistów, a nie adminów. Pisałem tez dużo kodu. To, ze Ty nie słyszałeś takiego sformułowania to nie znaczy, ze go nie było. :)

Jak napisałem DevOps to nie jest administrator, nie jest to tez administrator chmury, jak w dużej części firm to się przyjęło. DevOps patrzy na projekt całościowo, zarówno na cześć
  • Odpowiedz
@yggdrasil: No właśnie nie było takiego terminu. Rozumiem że podobne role były jak można powiedzieć o wielu zawodach ale najwidoczniej to była nisza skoro nie miało wyspecjalizowanej nazwy. Która się rozrosła przede wszystkim ze względu na rozpowszechnienie usług cloudowych. Więc nie wiem co chcesz udowodnić.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Nic nie chce udowadniać, normalnie Ci odpowiadam, a Ty piszesz mi, ze nie wiem co robię i ze jestem adminem, który myśli, ze robi jakieś mityczne devopsy.

Co do nazwy to kiedyś bylo coś takiego jak Software Configuration Management jak tak strasznie bardzo chcesz rozmawiać o nazwach. Polegało to na konfigurowaniu CI, deploymentow itp. Chmura wtedy nie była jeszcze popularna. Sama rola była potrzebna, bo przecież Ci było. Moze
  • Odpowiedz