Aktywne Wpisy
oficjalniemartwa +74
Czemu młodzi ludzie teraz są tacy zamuleni?
Serio, pracuje z takimi 18-20+ lvl i ruszają się wolniej niż moja babcia. Zero życiowego wigoru i od miesiaca trzeba im pokazywac kazda rzecz palcem i powtarzać 10 razy co maja robić, jakby codziennie dopiero zaczynali prace w tym miejscu. W dodatku mowią niewyraźnie.
Już nie wspomnę o podejściu do czasu pracy, mają na 8:00, to oznacza dla nich, że o 8 wysiadają na przystanku pod robotą xD
Nie jestem zwolennikiem z--------u i januszeksów, a przymus pracy celem utrzymania funkcji życiowych, to najgorsze co ludzie zgotowali sobie na wzajem, ale nie dziwie się, że pracodawcy narzekają na zetki. A c--j, możecie mnie wyzywać od boomerów, ale mówię czego doświadczam.
Serio, pracuje z takimi 18-20+ lvl i ruszają się wolniej niż moja babcia. Zero życiowego wigoru i od miesiaca trzeba im pokazywac kazda rzecz palcem i powtarzać 10 razy co maja robić, jakby codziennie dopiero zaczynali prace w tym miejscu. W dodatku mowią niewyraźnie.
Już nie wspomnę o podejściu do czasu pracy, mają na 8:00, to oznacza dla nich, że o 8 wysiadają na przystanku pod robotą xD
Nie jestem zwolennikiem z--------u i januszeksów, a przymus pracy celem utrzymania funkcji życiowych, to najgorsze co ludzie zgotowali sobie na wzajem, ale nie dziwie się, że pracodawcy narzekają na zetki. A c--j, możecie mnie wyzywać od boomerów, ale mówię czego doświadczam.
wonsisko +1
co mogę dobrego jutro kupić do jedzenia, żeby pobudzić apetyt
słucham państwa
słucham państwa
Wymagania
-Wyższe wykształcenie najlepiej dowolne techniczne
-Gadka bo praca to głównie komunikacja z ludźmi
-Mieszkanie w dużym mieście to plus
W #it jest sporo ról, które nie są stricte techniczne a osiągają podobne płace jak nie lepsze niż #programista15k .
Z tych kilku ról to:
-DevOps
-Tester manualny
-Tester automatyczny
-Product owner
-scrum master
-Technical writer
-project manager
Z tych ról wykluczmy osoby które faktycznie muszą mieć pojęcie o technologii. Zostają:
-Tester manualny
-Product owner
-scrum master
-Technical writer
Spośród tych odrzucę technical writera bo trzeba moim zdaniem mieć talenty humanistyczne, żeby się w tym spełnić. Poza tym względnie kiepsko płatne i nikt nie chce się z tym chyba grzebać. Aczkolwiek najmniejsza odpowiedzialność.
Tester wymaga niestety często trochę wiedzy technicznej i większej ilości certyfikacji a i ścieżka do dobrych zarobków jest nieco dłuższa.
Zostają dwa scrum master i product owner.
To są idealne pozycje na start. Z czego scrum master moim zdaniem jednak bez doświadczenia w IT to chujnia więc ciężko wskoczyć bez żadnego backgroundu.
Natomiast product owner to coś co względnie łatwo osiągnąć.
Robisz jakiś kursik, certyfikat online do poczytania jedna książka i kilka artykułów i jedziesz z tematem.
Trochę podrasować CV że w poprzedniej pracy reagowałeś na feedback klienta albo użytkowników i pisałeś jakąś dokumentację i tyle.
PO głównie zbiera nowe wymagania i ustala, które są najistotniejsze. Moim zdaniem najłatwiejsze spośród powyższych ról przynajmniej z technicznego punktu widzenia a hajsik bardzo dobry. Dodatkowo z tego jest łatwa ścieżka na scrum mastera czy product managera a nawet project managera.
#praca
W każdej firmie jak zatrudnialismy manuala (nawet entry czy junior level) to min. była znajomość SQL, REST, podstawy Basha, sylabus ISTQB. Zwykle jak mielismu takie stanowisko, to bylo okolo 200 zgloezen z czego połowa umiala te zagadnienia.
@ProgramistaCalkiemSporoK: Jak napisałem:
Są firmy które zatrudniają bez wiedzy technicznej testerów. Do klikania po aplikacji. Zależy kto ma jaki produkt. Ale zgadza się bez żadnej
Zestaw skilli miękkich - wypisałem w wymaganiach. Tak to praca dla ludzi, którzy lubią i umieją się komunikować.
Co do PO to chyba w jakimś srogim koro możesz się ślizgać jak masz dobra gadkę.
@yggdrasil: DevOps to osoby które w dużej części dbają o odpowiednią komunikację, praktyki i procesy w firmie. Monitorowanie sytuacji na produkcji, rozwiązywanie problemów.
Ja mam wrażenie że to 20% kodowania a reszta to inny typ zadań chociaż się tym nie zajmowałem ale pracuję z takimi ludźmi.
Ja w branży jestem też coś koło tego i kilka lat temu nie słyszałem nawet takiego sformułowania.
Poza tym jest duża szansa że byłeś po prostu adminem który dorobił sobie plakietkę DevOps i myśli że to to samo. Wielu tak robi. Bo lepiej brzmi
Jak napisałem DevOps to nie jest administrator, nie jest to tez administrator chmury, jak w dużej części firm to się przyjęło. DevOps patrzy na projekt całościowo, zarówno na cześć
@yggdrasil: No to byłeś tym devopsem czy nie w takim razie? Taki miałeś tytuł 12 lat temu czy p--------z wkoło tematu?
Co do nazwy to kiedyś bylo coś takiego jak Software Configuration Management jak tak strasznie bardzo chcesz rozmawiać o nazwach. Polegało to na konfigurowaniu CI, deploymentow itp. Chmura wtedy nie była jeszcze popularna. Sama rola była potrzebna, bo przecież Ci było. Moze