Wpis z mikrobloga

TIL: czosnek w kontakcie z kwasem zmienia swój kolor na zielony lub niebieski. Im dojrzalszy czosnek tym więcej ma enzymów, które przypominają rzekomo chlorofil i tak jak chlorofil zmieniają barwę czosnku na zielony.

Nie wiedziałam tego wiec się dzielę xD Zrobiłam kilka dni temu ogórki kiszone (mój drugi raz, pierwsze wyszły do d--y) i dzisiaj zauważyłam, że czosnek jest turkusowy. Wkurzyłam się bo byłam pewna, że znowu s---------m kiszone. Napisałam do matki co to jest, czy to pleśń czy o co chodzi. Ona mi tylko odpowiedziała, że no tak bywa i że to normalne. Ale mi to nie wystarczyło więc poszukałam czy tak naprawdę bywa i oto niespodzianka. Tak, to normalne dla czosnku i np w chińskiej kuchni ta reakcja jest wykorzystywana do celowego zmieniania koloru czosnku.
A już byłam bliska wywalenia ogórów.
#ogorki #ogorkikiszone #kiszonki #ciekawostki #til #kuchnia
c.....a - TIL: czosnek w kontakcie z kwasem zmienia swój kolor na zielony lub niebies...

źródło: comment_1628610743czMEdmifWWeL06CZMaDrF8.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: przeczytałam, że musi dojść do mechanicznego uszkodzenia wierzchniej warstwy by enzymy się szybciej uwolniły, jest wtedy większa szansa na kolor (no i jak wyżej, im bardziej dojrzały tym większa szansa). Ja faktycznie przypadkowo oddzielając czosnek odcięłam jego górną część i tam też jest najbardziej turkusowy. Powodzenia w kiszeniu! Pochwal się jak też Ci zzielenieje czosnek xD
  • Odpowiedz