Wpis z mikrobloga

Mam taka rozkminę.
Trzeba postawić stronę www plus ftp na pliki firmowe.
Jaki jest sens wydawać 3k na serwer #nas jeśli mogę mieć to samo na hostingu za 10zl/miesiąc lub korzystać z dysku Google?
Użytek czysto firmowy - jedyny ekstra feature jaki potrzebuje to mieć Linuksa, żeby odpalić jakiś swój niestandardowy serwer.

Kto potrzebuje serwera plików fizycznego oprócz ludzi trzymających tam zdjęcia/filmy lub chcących mieć pliki fizycznie u siebie? Pytam serio bo zastanawiam się jakie korzyści dałby mi NAS.

#qnap #synology #it #informatyka
  • 4
  • Odpowiedz
@zavisha: Masz rację, jeżeli ma służyć tylko do hostingu plików czy www to lepiej sobie kupić chmurę typu OneDrive czy nawet hosting w home pl na WWW. Jakie ma zalety serwer NAS? Możesz korzystać z niego jako wirtualnego dysku do swoich komputerów, serwerów czy VM (iSCSI). O wiele wygodniej pracuje się na plikach które są dostępne w sieci lokalnej niż w internecie, chociaż Internet w PL coraz lepszy. Dodatkowo takie serwery
  • Odpowiedz
Pytam serio bo zastanawiam się jakie korzyści dałby mi NAS.

@zavisha:
- trzymasz u siebie, dane nie wychodzą poza firmę
- dostęp do danych (operacje i/o) jest o niebo szybszy, dla niektórych już to wystarczy
- transfery plików są szybsze i jednocześnie darmowe - jak wspomniano, chmury kasują za transfer
- zachowujesz dostęp do plików w przypadku awarii łącza/rutera itd
  • Odpowiedz
Trzeba postawić stronę www plus ftp na pliki firmowe.

Jaki jest sens wydawać 3k na serwer #nas jeśli mogę mieć to samo na hostingu za 10zl/miesiąc lub korzystać z dysku Google?

@zavisha: Zależy co to za dane, czy na pewno chcesz je komuś oddawać.
  • Odpowiedz