Aktywne Wpisy
WielkiNos +276
Jeśli taki sztuczny wygląd i zmiana z naturalnej, atrakcyjnej kobiety w instagramowy, wytatuowany klon z brwiami odrysowanymi od szablonu i napompowanymi ustami to dla współczesnych kobiet wzór do naśladowania i prawdziwe piękno to nie mam pytań. Mi się przykro na to patrzy.
#fagata #sztucznapani #logikarozowychpaskow
#fagata #sztucznapani #logikarozowychpaskow
badreligion66 +471
Możemy podyskutować o oplacjalności umów?
W sensie ilekroć słucham po znajomych, słyszę po bokach, to B2B wydaje się być jedyną sensowną opcją zatrudnienia powyżej 15k na rękę.
Nawet poniżej tych 15k na rękę- czemu ludzie wciąż bawią się w umowy o pracę? Co takiego jest w nich lepszego od B2B?
Przecież nie choruje się na tyle często żeby miało się to opłacać z uwagi na płatne l4 czy coś. Może mnie ktoś oświecić i zgasić moje ambicje na b2b na które planuję zaraz przejść xD?
-Chorobowe.
-Macierzyński.
-Niższa odpowiedzialność finansowa.
-Dłuższy okres wypowiedzenia.
-Urlop ujęty "z założenia".
-Okres ochronny przedemerytalny.
-Konieczność ogarniania księgowości/formalności.
-Większa emerytura (teoretycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
-Mniej problemów przy niewypłacalności pracodawcy.
Czy są to argumenty za tym, żeby wybrać UOP zamiast B2B? Imo nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powyzej 15k to jasne, ale przy kwotach rzedu 7-9k to sie nie oplaca bawic w dzialalnosc.
@cl_master pracownik na działalności wychodzi taniej jak na uop.
mało tego - jak dowiodą ci że to błąd i nie dopełniłeź to ubezpieczyciel może wystąpić o rewers - także w sumie masz przekichane xD
I to ma być plus???
150 zł miesięcznie dla księgowej
- B2B minimalny ZUS, mniejsza emerytura (tak wiem bla bla emerytur nie będzie), jest też nikłe ryzyko np wypadek samochodowy i pół roku w szpitalu oraz brak rąk/nóg mniejsza renta
- trzeba to ogarniać, nawet z księgową jest extra robota
- na UoP mamy lepszą ochrone. Np pielgniarki próbuja zatrudniac na kontrakcie bo za nagdodziny płacą tą samą stawkę, na UoP są urlopy płatne, 2 tygodnie wolnego razem itp itd,
Wbrew temu co ci się wydaje, to B2B w wielu przypadkach wcale nie jest aż tak bardzo opłacalne. Jeśli na UoP możesz skorzystać z podwyższonych kosztów uzyskania przychodu, to możesz zrobić kwotę wolną ~85k (bo to właśnie twój koszt uzyskania przychodu), od kolejnych 85k płacisz 17%, dopiero potem 32%. Na B2B na liniowym zawsze płacisz 19%. Bilansuje się to dopiero przy kwocie >200k rocznie, a i to przy założeniu, że
Zależy jak liczyć i jakie podejście ma firma - 26 dni urlopu to ponad roboczy miesiąc, gdzie na b2b po prostu nie zarabiasz, tak samo ~9-10 dni świąt wypadających w tygodniu i ew l4 7-14dni. Wiadomo jak masz katar to możesz z domu klepać, jak złamiesz rękę trochę gorzej. Imo jak ktoś ma UOP z kosztami uzyskania przychodu i premiami to jest spoko.
Przykładowo z różnych kalkulatorów zakładając 18k brutto
@PanLisek: Tak zasadniczo to chyba powinieneś policzyć dla UoP koszty pracodawcy (superbrutto, tzn. z uwględnieniem części ZUSu odprowadzanej przez pracodawcę),
Jak przepracujesz na UOP 10 lat...
Mam 0 "stażu pracy" także ten.
A na b2b wliczasz w stawkę bez czekania
@bungaBunga pracodawca i tak sobie odlicza wynagrodzenie pracownika w rozliczeniach finansowych na koniec roku. Dlatego te wszystkie tabelki w stylu umowa o prace na 5k to koszt dla pracodawcy na 6k są z dupy wzięte, bo finalnie i tak obciążenie pracodawcy jest w okolicy danego wynagrodzenia.