Wpis z mikrobloga

@enforcer: dzieciaki to jeszcze. Piętro niżej wprowadziła się studentka i spotkałem kiedyś na schodach jej koleżanki (jakaś parapetówka chyba była) i wszystkie po kolei mi "dzień dobry" powiedziały... Niby wyglądam bardzo młodo, ale chyba już nie tak.
  • Odpowiedz
@loginprzykladowy: ja za to mam odwrotnie, byłem w sklepie na jakiejś wiosce po drodze i wpadam po piwerko, a baba ode mnie woła dowód, a mi zaraz 28 pyknie. Śmieciarka już zamówiona, bo kolejki takie że na 30-tkę zdąży, a ona mnie za gówniaka ma. XD
  • Odpowiedz
dzieciaki to jeszcze. Piętro niżej wprowadziła się studentka i spotkałem kiedyś na schodach jej koleżanki (jakaś parapetówka chyba była) i wszystkie po kolei mi "dzień dobry" powiedziały... Niby wyglądam bardzo młodo, ale chyba już nie tak.

@loginprzykladowy: Nie wiem dlaczego ludzie nie lubią tego dzień dobry, ja tam lubię się witać z wieloma osobami mówiąc dzień dobry, jakoś wszyscy pozostajemy w koleżeńskich relacjach tak czy siak xD
  • Odpowiedz
@enforcer:
Przecież do każdej obcej osoby pasuje zwracać się per pan/pani.
Nawet jak rozmawiam z 14 latkiem to mówię "per pan".
Jeżeli do kogoś zwracacie się na Ty, to on będzie adekwatnie się zachowywał. Zwracając się z szacunkiem, traktując obcą osobę jak dorosłą i odpowiedzialną, to macie większe szanse, że ta osoba się zachowa tak jak do niej się zwracamy - dojrzale.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 18
@enforcer: Ja tam z "dwojga złego" wolę jak mówią per pan, a nie jak jakieś zwierzęta z budowy EJ TY/MŁODYYYY. Na ty to sobie ze znajomymi i współpracownikami przechodzę.
  • Odpowiedz
@tellet: nie zwracam się "młody" jak jakiś janusz co chce pokazać wyższość tylko normalnie walę na "Ty" na luzie i na spoko rozmowa, taki 14-latek wtedy wie, że nie rozmawia z typem z kijem w dupie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
@enforcer: No widzisz, a mnie zawsze irytowało, jak nieznajome osoby wyjeżdżały do mnie z "ty", zwłaszcza jakieś baby, jakbym był ich synem. Przechodzenie od razu na "ty" przez obcych wg. mnie często implikuje pogardę i inne "TY to tam nie podskakuj gnojku".
  • Odpowiedz
  • 6
@tellet: zwracam się zawsze w taki sposób, że moje „Ty” nie brzmi uwłaczająco, co do bab to się zgodzę - one zawsze tak się zwracają żeby pokazać swoją śmieszną wyższość. Na „dzień dobry” też nie odpowiadam tak samo tylko „no siema”.
  • Odpowiedz