Wpis z mikrobloga

Mamy środek lata i dużo warzyw. Jeśli komuś się świeże przejadły lub ma dużą ilość to można je ukisić. Nie jest to super skomplikowane, ale jednak trochę bardziej pracochłonne niż zrobienie kanapki #pdk ( ) Poniżej przepis i nudny filmik instruktażowy. Kisić też można papryczki #chili czy to same lub z innymi warzywami, ale na zbiory trzeba będzie jeszcze troszkę poczkać. Smacznego! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co jest potrzebne do przygotowania kiszonych warzyw:
- sól niejodowana (25 gramów na 1 litr wody),
- słoik z pokrywką (nie musi być nowy),
- rondel i woda (ok 50% pojemności słoika),
- przyprawy: pieprz czarny lub kolorowy, świeże ząbki czosnku (ziele angielskie lub gorczyca i inne opcjonalnie),
- mix świeżych warzyw (ale może być też jednego rodzaju) takich jak: cebula, marchew, papryka, rzodkiewka, brokuły, kalafior...

Kiszenie warzyw krok po kroku:
1. Przygotuj solankę - rozpuść sól w przegotowanej wodzie i pozwól jej ostygnąć.
2. Dokładnie umyj słoik i wyparz go.
3. Umyj wszystkie warzywa i obierz te korzeniowe.
4. Posiekaj warzywa (im twardsze/suchsze warzywo, tym drobniejsze powinno być posiekane).
5. Włóż warzywa do pustego słoika. Zacznij od czosnku i przypraw.
6. Dodaj solankę do słoika, zakręć pokrywkę i obróć słoik kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
7. Umieść słoik w misce w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej (20-25°C) na około 7 dni.
8. Obracaj słoik raz dziennie, aby pomóc wydostać się gazom fermentacyjnym.
9. Po około 7 dniach warzywa są sfermentowane. Słoik bez miski umieść w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

#gotujzwykopem #zdrowie #dieta #gotowanie #kuchnia
  • Odpowiedz