Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
![dwa__fartuchy](https://wykop.pl/cdn/c3397992/dwa__fartuchy_eouHGMWkio,q60.jpg)
dwa__fartuchy +303
![dwa__fartuchy - Zrobiłam ciasto dla babci ʕ•ᴥ•ʔ
#jedzenie #pieczwykopem #gotujzwykop...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/c580fb999505a8cbb0edb3cc0fba3b2223bbbec7f44911b41712e6e383f37c9e,w150.jpg)
źródło: 20240503_092505
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
źródło: 20240503_092505
PobierzWykop.pl
Co jest potrzebne do przygotowania kiszonych warzyw:
- sól niejodowana (25 gramów na 1 litr wody),
- słoik z pokrywką (nie musi być nowy),
- rondel i woda (ok 50% pojemności słoika),
- przyprawy: pieprz czarny lub kolorowy, świeże ząbki czosnku (ziele angielskie lub gorczyca i inne opcjonalnie),
- mix świeżych warzyw (ale może być też jednego rodzaju) takich jak: cebula, marchew, papryka, rzodkiewka, brokuły, kalafior...
Kiszenie warzyw krok po kroku:
1. Przygotuj solankę - rozpuść sól w przegotowanej wodzie i pozwól jej ostygnąć.
2. Dokładnie umyj słoik i wyparz go.
3. Umyj wszystkie warzywa i obierz te korzeniowe.
4. Posiekaj warzywa (im twardsze/suchsze warzywo, tym drobniejsze powinno być posiekane).
5. Włóż warzywa do pustego słoika. Zacznij od czosnku i przypraw.
6. Dodaj solankę do słoika, zakręć pokrywkę i obróć słoik kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
7. Umieść słoik w misce w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej (20-25°C) na około 7 dni.
8. Obracaj słoik raz dziennie, aby pomóc wydostać się gazom fermentacyjnym.
9. Po około 7 dniach warzywa są sfermentowane. Słoik bez miski umieść w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
#gotujzwykopem #zdrowie #dieta #gotowanie #kuchnia