Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Czytam sobie trzeci tom #mrocznawieza #stephenking i tak trochę za polową skojarzyłem z jakim innym popkulturowym tworem kojarzy mi się strasznie świat przemierzany przez Rolanda i team. Mianowicie świat z gry #darksouls . Opuszczony, umierający, szary, pokręcony. Podoba mi się to #weirdfiction bo chyba ciężko to inaczej sklasyfikować, ale momentami czyta mi się to masakrycznie ciężko ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#czytajzwykopem #ksiazki
  • 6
  • Odpowiedz
  • 0
@plasq: o właśnie dziś skończyłem tę część, widzę właśnie różne opinie, ale mnie wciągnęło i już czwarta zakupiona.
  • Odpowiedz
@plasq: King pisząc to inspirował się głownie legendami arturiańskimi i wierszem “Childe Roland to the Dark Tower Came”, link do wiersza
dodatkowo zasłuchiwał się w utworach King Crimson, pewnie opróżniając w międzyczasie wiele butelek whisky, z Dark Souls ma to jedynie wspólny "feel" i być może ten wiersz jako inspirację...
tak czy inaczej King to zawsze genialny koncept i wizja i brak pomysłu na dobre zakończenie ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
  • 2
@tarkaz: do zakończeń u Kinga jakoś zdążyłem przywyknąć, więc się nie boję.
A ekranizację oglądałem, ale z książką to za wiele wspólnego nie miała.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lipa1992: no ja wróciłem do serii po paru latach i jakoś idzie, aczkolwiek jak tą skończę to chyba też parę lat minie zanim wezmę się za następną.
  • Odpowiedz
@plasq: jak nie czepiam się zakończeń w wykonaniu Kinga, tak akurat zakończenie Mrocznej Wieży było dla mnie wyjątkowo rozczarowujące. Cały ten rozmach, przedstawiony świat, bohaterowie... zasługiwało to na zupełnie inne podsumowanie.
  • Odpowiedz