Wpis z mikrobloga

@Dru_Gru: Od razu wszystko na 48h. Jak masz możliwość to obniż temperaturę do 10-14C wtedy możesz zostawić na 60h. W pokojowej temperaturze trzymałbym max 2 dni.
@Dru_Gru: I koniecznie wypij to szybko. Czas zaskakująco szybko wpływa na niekorzyść przy dużych ilościach chmielu. Niby o to oczywiste, ale mnie grubo zaskoczyło przy robieniu ddh. po miesiącu zajebiste aromaty zniknęły a kolor to szkoda gadać ;)
@Dru_Gru: Może tylko ogniwo do wymiany? Czy wemosa też trafiło?

Ostatnio przy ddh trzymałem chmiel 4 dni i niestety to było za długo. Był super aromat, ale też odczucie sciągajce w ustach i chyba ten hopburn. Czytałem że przy dużej ilości chmielu to piwo na cichej schłodzić (nawet do kilku stopni C) i dać na 2-3 dni chmiel. Więc jak będziesz miał w okolicach 10C to zostaw na 2 dni. Będzie
@Dru_Gru: na piwoorgu pisali że 4g na 20l i tak daję. Kupiłem opakowanie 100g kwasu askorbinowego i sypię :)
Wcześniej kupowałem zwykłą wit C w aptece i otwierałem ampułki.
Tylko pamiętaj żeby wsypać wit C do chłodnego syropu cukrowego (a nie gorącego), bo wysoka temperatura zniszczy wit C (podobno, ale ja się nie znam).