Przebicie net income na Tesli ponad 50% od oczekiwań Wall Street. Licząc ostatnie 4 kwartały, Price to Earnings spadło poniżej 350, a jeszcze niedawno ktoś tutaj śmiał śmieć mówić o P/E ponad 1000x.
@gatineau: licząc tylko ten kwartał, to już 140. To ile będzie za rok kiedy Berlin i Austin będą pompować po 250k samochodów z marżami wyższymi niż we Fremont? Pod 100 Tesla wciśnie się już spokojnie za 2 lata. A to już są wartości znośne dla spółek technologicznych.
Tzn nie mam na myśli że "za drogo" tylko po prostu obiektywnie - drogo
Analogicznie dla mnie gdyby TSLA była samochodem to byłoby to jakieś Lamborghini kosztujące 5 mln zł. I teraz jest promocja, Lambo staniało do 3 mln a ktoś się cieszy i mówi "patrzcie jak
Drogo jak na koncern motoryzacyjny z perspektywą zerowego wzrostu. Tesla to już big-tech z 50% wzrostem rocznie (który już udowodniła przez ostatnią dekadę) - dla takiej firmy PE 100 to już wcale nie jest dużo.
Dziękuję Pan Elon.
#gielda #tesla
@Technolust: No to faktycznie taniocha ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tzn nie mam na myśli że "za drogo" tylko po prostu obiektywnie - drogo
Analogicznie dla mnie gdyby TSLA była samochodem to byłoby to jakieś Lamborghini kosztujące 5 mln zł. I teraz jest promocja, Lambo staniało do 3 mln a ktoś się cieszy i mówi "patrzcie jak
Tesla to już big-tech z 50% wzrostem rocznie (który już udowodniła przez ostatnią dekadę) - dla takiej firmy PE 100 to już wcale nie jest dużo.