Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
tl;dr
Pytanie do niebieskich pasków które mieszkają same - jak sobie radzicie z gotowaniem dla siebie przy pracy 8-10h/dziennie, sport, studia zaoczne itd?

Odkąd się rozstałem z dziewczyną to nie mogę się ogarnć i gotować dla siebie (bo ona gotowała dla nas), czuję mega rozleniwienie jak mam iść gotować, brakuje mi pomysłów, wręcz pójście do kuchni i ugotowanie czegoś mnie paraliżuje i cały czas jestem na diecie pudełkowej, ale postanowiłem coś z tym zrobić, bo nie zarabiam 6k na rękę i szkoda tracić kasy na to, jak można gotować za 2x mniej.

Jakieś pomysły? Jak wyjść z tego "#!$%@?" lenistwa do gotowania?

#mikrokoksy #silownia #mieszkajzwykopem #zarobki #pytanie #jedzenie #foodporn

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #60fc5427a36c0b000a9ba951
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 64
@AnonimoweMirkoWyznania: Robisz rzadziej ale większe zakupy. Polecam kupić pojemniki szklane to można żarcie do lodówki wrzucić i mieć gotowe na parę dni. Blender za 300zł kupisz kielichowy i robisz sobie szejki. I najważniejsze; robisz żarcie które nie wymaga stu składników oraz stania przy garach.
A robiąc jakieś sałatki czy inne pierdółki które wymagają tego to od razu robisz 2/3x więcej z miejsca ;d
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: co prawda jestem różowa ale gotuje dla dwóch osób i mam dość napięty terminarz, no więc ( ͡º ͜ʖ͡º).

Dobra organizacja pracy. Jest dużo dań jednogarnkowych które da się dość szybko przygotować. Proponowała bym żebyś raz w tygodniu poświęcił trochę czasu na przygotowanie 2-3 dań, poporcjował i zamroził. Wieczorem musisz po prostu wyciągnąć jedno pudełko z żarciem i zostawić na blacie, to pory obiadowej dnia
@AnonimoweMirkoWyznania: gotuj zawczasu, śniadanie przygotuj wieczorem, obiad w sobotę/niedzielę na parę dni do przodu, dobrze też jest mieć parę awaryjnych rzeczy gotowych wcześniej, np. już ugotowany makaron i ryż, zamrożone pieczywo, ugotowane jajka na twardo.

Też mi się nigdy nie chciało robić na zaś, ale nie ma lepszego uczucia, kiedy przychodzisz rano do kuchni, a tam wszystko gotowe, można wziąć i zasuwać gdzie masz zasuwać.
@AnonimoweMirkoWyznania:

0. Ja generalnie lubie gotować a jak wrzucę sobie jeszcze audiobooka to w ogóle sama przyjemność :)
1. Możesz gotować na dłużej - kupić pojemniki i robić na raz a następne kilka dni. Jest wiele dań, które łatwo można zmodyfikować (np. naleśniki raz z jednym farszem raz z drugim, placki ziemniaczane albo kluski raz z jednym sosem raz z drugim itd)
2. Jest wiele rzeczy których przygotowanie nie zajmuje dużo
@AnonimoweMirkoWyznania: Zawsze gotuj jak dla calej rodziny. Jedną porcje jesz od razu reszta do lodówki i zamrażarki i tak ze wszystkim. Na youtube masz poradniki jak przygotować żarcie na cały tydzien w kilka godzin.
Nigdy nie #!$%@? gotowych sosów jak ci @Rzwk bo zaczną się problemy zdrowotne a prosty dobry sos do makaronu to 10min roboty.