Aktywne Wpisy
pearl_jamik +67

6:42 Jak duże gość musi mieć umiejętności? Czy przy takiej prędkości przejazd np po plamie oleju albo piasku albo wodzie to jest 100% wypadek na moto?
#kiciochpyta #motocykle
#kiciochpyta #motocykle

Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
$query2 = $pdo->query("SELECT * FROM ksiazki ORDER BY statuses_id DESC LIMIT 1;");
$server2 = $query2->fetchObject();
$query3 = $pdo->query("SELECT * FROM mole ORDER BY liczba DESC LIMIT 1");
$server3 = $query3->fetchObject();
#programowanie #bazydanych
Coś czuję, że próbujesz tu robić (absurdalną) przedwczesną optymalizację.
Mam tabelę w której każdy rekord to jest jedno "zgłoszenie" klienta. Jako, że znajdują się tam pola, które mogą być często aktualizowane, to pomyślałem, że przeniosę je do osobnej tabeli, aby móc stworzyć historię obsługi zgłoszenia. Więc pola jak "diagnoza" czy "uwagi wewnętrzne" przeniosłem do jednej tabeli i każdy z tych "wpisów" dostaje po prostu taga (powiedzmy że statustype)
left join meta as m1 on m1.x = y and m1.pole = 'a'left join meta as m2 on m2.x = y and m2.pole = 'b'powielić tyle razy, ile dodatkowych kolumn chcesz wyciągnąć
klucz na kolumnie zawierającej id z tabeli głównej oraz na kolumnie z nazwą pola, czyli:
(x, pole)m1.nazwa_kolumny as kol1, m2.nazwa_kolumny as kol2i tak dalej@lutecki: Jeśli pobierasz kilka kolumn o tej samej nazwie, to musisz w
SELECTzrobić aliasy, np.m1.x as m1_x, m2.x as m2_x.Ogólnie nie jestem przekonany co do tego, czy powinieneś robić to jednym zapytaniem. No chyba, że każde zgłoszenie może mieć tylko jedną diagnozę i tylko jedne uwagi. W przeciwnym wypadku masz relację jeden
Dzięki chłopaki!