Aktywne Wpisy

Bunch +482
Pajac nie mógł wyjść po szkle że szklanki więc produkował pajęczyne po której się wspinał, ale się skończyła. #zwierzeta
źródło: temp_file7929173096012856547
Pobierz
Cumulonimbus +293
źródło: temp_file1685186952601291906
Pobierz

@szary2: Teoretycznie prawo nie dziala wstecz (w polsce dziala)
Ale pamietaj ze jest cos takiego jak Międzynarodowa konwencja dotycząca praw i zwyczajów wojny
W potwornym uproszczeniu: w Norymberdze uznano, że pewne rzeczy są zakazane, nawet jak nie zostaly konkretnie opisane w prawie. Słusznie zresztą.
@moll: O fajna ciekawostka.
Czyli poszli po bandzie po
Potrafią uchwalić przepis, który obejmuje swoim działaniem operacje finansowe do 5 lat wstecz i na tej podstawie Skarbówka może zamknąć interes, bo Ty już te 5 lat temu miałeś wiedzieć, że lepiej zapłacić wyższe podatki, tak profilaktycznie, co by urzędnik nie musiał wyciskać ich z odsetkami
@moll: Ale wiesz... wydaje mi sie ze prawo kraju z gowna i kartonu jest zadnym odnosnikiem do prawa miedzynarodowego.
Juz nie raz sie spotkalem ze w tym kraju przepisy dzialaja wstecz.
Tytaj jednak mowimy o innej sytuacji. A mianwicie o sytuacji ze na potrzeby tego danego procesu pomijamy sobie pewne prawa. One dalej funkcjonuja-ale akurat nie
Do tego zobacz, że sąd został zorganizowany na modłę zachodnią, a w krajach anglosaskich masz prawo precedensu, więc go stworzyli
Jakby nie patrzeć, majstersztyk i niezłe fikołki prawne
@moll: Fikolki nie do konca zgodne z prawem ale juz widze jak ktos je neguje w tamtych czasach.
Brakuje mi takiego podejscia bez emocji. Jasne ze to co oskarzeni robili bylo zle i nalezy im sie kara. Ale to niech ktos pomysli i wyduma jak ich ukarac zgodnie z prawem a nie zmienia prawo pod dany proces. Tymczasem mam wrazenie ze tutaj
@gorzki99 Po pierwsze wykonywanie rozkazów nie daje jakiegoś imunitetu. Od wojny secesyjnej obrona przez powołanie się na rozkaz jest trudne, bo zwykle