Aktywne Wpisy

andbatros +161

Wrocarz +343
#powodz Byłem pomagać na wałach dzisiaj we #wroclaw . W sumie to w dwóch miejscach, trochę na Marszowicach przy slonecznym osiedlu, trochę w Leśnicy koło kładki. To jest niesamowite ile pracy wykonanej przez zwykłych ludzi jest marnowana przez absurdalny wręcz poziom braku koordynacji. Oto kilka spostrzeżeń:
- ludzie nie mają pojęcia jak układać worki z piaskiem, widziałem konstrukcje już na około metr wysokie, ktore można rozwalić jedną ręką
- praktycznie wszystko na oko, pospolite ruszenie gdzieś ktoś stara się zbudować w miarę ciągła linię z worków obok ziomek uszczelnia furtkę do ogrodu pomimo, że płot nie stanowi żadnej przeszkody
- rezerwiści z wojska nie potrafią ogarnąć pracy innych, sami mówią, że dowódca ich zostawił i gdzieś pojechał, kosmos co oni tam wyprawiali z tymi workami. Mój ulubiony cytat to " W tym domu to musi ktos z wojska mieszkac bo to krwa niemozliwe zeby tyle worków nakłaść przy jednym budynku". Jeden z nich też sobie złamał palec podając worek, nie wiem jak...
- służby, straż i ratownicy, top. Widać, że duże lepiej przygotowani na takie sytuacje niż rezerwa
- ciągłe braki, albo piasku albo worków albo sznurków do wiązania, worki wiązane czym się da, dziewczyny ogarniały nawet wstążki do prezentów
- ludzie nie mają pojęcia jak układać worki z piaskiem, widziałem konstrukcje już na około metr wysokie, ktore można rozwalić jedną ręką
- praktycznie wszystko na oko, pospolite ruszenie gdzieś ktoś stara się zbudować w miarę ciągła linię z worków obok ziomek uszczelnia furtkę do ogrodu pomimo, że płot nie stanowi żadnej przeszkody
- rezerwiści z wojska nie potrafią ogarnąć pracy innych, sami mówią, że dowódca ich zostawił i gdzieś pojechał, kosmos co oni tam wyprawiali z tymi workami. Mój ulubiony cytat to " W tym domu to musi ktos z wojska mieszkac bo to krwa niemozliwe zeby tyle worków nakłaść przy jednym budynku". Jeden z nich też sobie złamał palec podając worek, nie wiem jak...
- służby, straż i ratownicy, top. Widać, że duże lepiej przygotowani na takie sytuacje niż rezerwa
- ciągłe braki, albo piasku albo worków albo sznurków do wiązania, worki wiązane czym się da, dziewczyny ogarniały nawet wstążki do prezentów

#testowanieoprogramowania #pracbaza #heheszki
źródło: comment_1626445900UsEdLKrSycI9cbjLN3KmOW.jpg
Pobierzźródło: comment_16264460495n6qr91G86XCJscAzGy0hU.jpg
Pobierzźródło: comment_1626446385CkuogjtDVdPgKMYnfblTQG.jpg
Pobierz@HARDrychuCORE: powiedz mi, czy trzeba do tej pracy studiów wyższych?
@dad1111: nie, ale trzeba pewnych predyspozycji i wiedzy z zakresu IT, nie możesz z kasy po kilkudniowym bootcampie wbić sie na junior testera jeśli wcześniej nie ogarniałeś systemów IT w stopniu mocno zaawansowanym. Taki tester manualny nadal musi ogarniać linuxa, musi coś tam wiedzieć z zakresu BTSów jak Jira, no i najlepiej żeby ogarniał systemy komputerowe i mobilne, bo inaczej będzie ciężko.
Jak odpisałem Ci w komentarzu w znalezisku - prowadziłem szkolenia i tacy ludzie którzy wcześniej nie ogarniali IT nie dostaną pracy, bo po prostu sie nie nadają
@Rabusek: niby tak ale nie do końca xD Są miejsca gdzie tester musi tylko obsługiwać przeglądarkę i opisywać czy kliknięcie powoduje to co było opisane w tasku xd
Jeśli chodzi o testera to osobiście nie znam przedmiotu, który byłby temu poświęcony.
Pani na kasie też ma szkolenie, składasz burgery w mc i też masz szkolenie.
@dad1111: no tak. To daj kogoś z kasy na testera i niech:
- testuje BE, zarówno REST API jak i graphQL, korzystając ze Swaggera, Postmana i Insomii
- grzebie w DevToolsach, ale nie tylko Network tabach by pokazać "tu jyst code 500, tu ni działa"
- patrzy w logi np. w Kibanie by wiedzieć czemu dane wysyłane po BT nie do
Chciałbym być testerem klikaczem po TC a nie tak jak teraz....
- u nas BE testował CI i testy napisane przez programistów
- testy pisał test manager i wprowadzał do systemu wg którego testowali testerzy
- jestem w IT i nigdy nie widziałem demo od testerów manualnych. Ja nagrywałem sporo gdy przygotowywałem PoC
- za buildy u nas był
@Rabusek: Proszę rozwiń znajomość systemów IT w stopniu mocno zaawansowanym.
@orlando74: no chociażby wyciąganie logów, obsługa narzędzi, troubleshooting na własną rękę. Po kursie z bootkampa tego nie ogarniesz.
@orlando74: miałem osoby z 4 letnim doświadczeniem w QA które nie potrafiły ściągnąć logów z mobilek na rozmowach kwalifikacyjnych XD
@orlando74: tacy ludzie to raczej siedza na uczelniach jako wykładowcy a nie jako progarmiści w korpo ( ͡° ͜ʖ ͡°)