Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait
Drugi miesiąc w dużej polskiej firmie. Pierwsza faktura wystawiona wieczorem i następnego dnia przelew na koncie. Drugi miesiąc przepracowany, faktura wystawiona - mija 15 dni (dzień po terminie) i kasy brak. Dostaję wiadomość na maila, że jest obsuwa z płatnością od klienta i przez to wypłata będzie później. I się teraz zastanawiam czy po dwóch miesiącach od razu z grubej rury zacząć wojować, że g---o mnie to obchodzi jak oni rozliczają się z klientem, czy poczekać i zobaczyć czy to wypadek przy pracy.. Ale mnie w------i, akurat jak hajs potrzebny..
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ostaję wiadomość na maila, że jest obsuwa z płatnością od klienta i przez to wypłata będzie później.

@Dominias: Nic ciebie to nie ma obchodzic, bo to jest posrednik, zebys ty z tym nie mial problemu.
  • Odpowiedz
@MtEverest: polskie korpo, ale ja jestem zatrudniony przez szwedzki oddział. Kurde przeglądałem umowę dosyć dokładnie i nie kojarzę takiego punktu, nawet umowę przerabiali pode mnie bo miałem zastrzeżenia do kilku punktów.
  • Odpowiedz
@Dominias: To w takim razie lecą w c---a. Miałem ten sam problem, zagadałem do managera a on skierował mnie do payroll teamu i magicznie hajs się znalazł przelewem ekspresowym. Dałbym sobie spokój z kręceniem większej imby chyba że sytuacja się powtórzy :P
  • Odpowiedz
@Dominias: dla mnie spóźnienie tydzień z wypłatą - wypowiadam umowę i gonie prawnikiem, dlatego zawsze negocjuje umowę i wrzucam tam kary za brak płatności w terminie
  • Odpowiedz
@Dominias: u mnie w Polskiej firmie kiedyś też były opóźnienia z płatnościami dla kilku pracowników.
Kilka osób złożyło wypowiedzenie, fejm poszedł na różne fora i szef janusz zabrał nam owocowe wtorki i czwartki, multisport, medicover, płatność byłą jakieś 5 dni później ale z pół roku było czekania na odzyskanie benefitów.
  • Odpowiedz
@Dominias: spokojnie, zaraz sie dowiesz ze klientowi nie podobała się twoja praca przez ostatni miesiąc i nie ma zamiaru za nią zaplacic. A zgodnie z umowa twoja kontraktornia się na ciebie wypnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@villager kurde co zabawne klient dał mi znać, że tak im się spodobałem, że chcieliby mnie "podebrać" i zatrudnić bezpośrednio.. Tylko, że moja obecna umowa mocno to utrudnia
  • Odpowiedz